Carools Column: Je energie hoog houden

Carool Rijnierse
Foto: Prive

De zin ‘je energie hoog houden’ zie ik de afgelopen twee jaar steeds vaker voorbij komen. In de context weet ik heus wel wat ze ermee bedoelen. Simpel gezegd: Blijf positief en geef het negatieve wat er om je heen gebeurt geen aandacht. Ik zie dat eigenlijk als een open deur. Natuurlijk kan je je energie niet hoog houden wanneer je je aandacht richt op datgene wat jou niet blij maakt of waar je bang van wordt. Logisch. En het klinkt allemaal zo makkelijk. Richt je gewoon op alles wat positief is en dan komt het allemaal wel goed. Maar is dat ook zo? Want hoe doe je dat eigenlijk;  je energie hoog houden terwijl de televisie, de kranten en het internet je alleen nog maar bombarderen met één onderwerp wat ook nog eens vol met angst en paniek zit?

Je moet heel sterk in je schoenen staan om alle gebeurtenissen van de afgelopen twee jaar niet bij je binnen te laten komen. Zonder oordeel of gevoel kijken naar de hele corona crisis is bijna onmogelijk. We hebben er namelijk allemaal mee te maken. Of je nu voor de maatregelen bent of tegen, doet er eigenlijk niet toe. Er is een situatie gaande waar we nooit eerder mee te maken hebben gehad. Hoe je er ook in staat, die veranderingen hebben invloed op ons allemaal.

Grens getrokken

We hebben niet de keuze in wat ons overkomt, maar je hebt altijd de keuze hoe je hiermee omgaat. Toen deze verandering in maart 2020 ons leven binnen denderde, zaten we denk ik bijna allemaal bovenop het laatste nieuws. We wilden allemaal weten waar we aan toe waren, zodat we daar vroegtijdig op zouden kunnen inspringen. Maar op een gegeven moment hoorde je bij ieder tv-programma, elke krant, online nieuwsbronnen en op social media alleen nog maar berichten over één onderwerp. En daar heb ik toen voor mezelf een grens getrokken. Vooral omdat er heel veel nepnieuws voorbij kwam. Van Chinezen die spontaan omvielen tot foto’s van honderden doodskisten met schreeuwende teksten daarboven. De omvallende Chinezen waren in scène gezet, zodat mensen het corona probleem serieus zouden nemen en datzelfde wilden ze bereiken met de foto’s van de doodskisten. Het waren oude foto’s van de gevolgen van een vliegtuigongeluk en hadden niks met de huidige situatie te maken. Er moest, om wat voor reden dan ook, angst gezaaid worden. En dat is bij een groot deel van de wereldbevolking gelukt. En zodra je in angst zit, is het behoorlijk lastig om je energie hoog te houden en positief te blijven.

Toen ze bij de dagelijkse talkshows, die ik altijd graag keek, door dezelfde tunnel begonnen te kijken ben ik afgehaakt. Vanaf dat moment bekeek ik alleen in de ochtend even snel teletekst. En daar bleef het bij. Zelfs een ontspannen en nietszeggend programma als RTL-Boulevard, waar ik voorheen blij van werd, kon het alleen nog maar over dat ene onderwerp hebben. Het leek er bijna op alsof er echt niks anders gebeurde in de wereld. Geen burgeroorlogen meer, geen terroristische aanslagen of natuurrampen. Items over vrolijke onderwerpen waar ver te zoeken. Iedereen was alleen nog maar in de ban van Covid.

Zelf positief blijven

Aan de ene kant begrijpelijk, omdat deze situatie nieuw was. Maar aan de andere kant vond ik het heel vreemd dat ik alleen nog maar een corona dashboard of pop-up kreeg op mijn telefoon, wanneer ik naar heel iets anders wilde googelen. Ik wilde eigenlijk helemaal geen nieuws meer horen en om die reden bleef de televisie uit. Met de eerste lockdown heb ik eerlijk gezegd alleen maar genoten van de rust om mij heen en voornamelijk in het hier en nu geleefd. Mijn jongens waren thuis van school en het weer was prachtig. De luchten waren strakblauw en de vogels zongen het hoogste lied. Social media stond bij mij op een laag pitje en ik voelde mij bijna schuldig over mijn positieve mindset. Terwijl veel mensen wel de keuze maakte om de hele dag nieuws te absorberen, deed ik dat bewust niet. En dat beviel mij goed. Aan de situatie kon ik niets veranderen, maar ik had wel de keuze om zelf positief te blijven. En ik kon dat alleen voor elkaar krijgen als ik mij zo min mogelijk met nieuwsberichten bezig hield.

Datzelfde ‘trucje’ doe ik nu weer. Want de Corona-paniek is even ingeruild voor de Rusland en Oekraïne-ellende. En hoe afschuwelijk dat ook allemaal is, weet ik ook dat ik niets aan die situatie kan veranderen. Ook nu is er weer veel nepnieuws. De Oekraïense mensen maken de Russen zwart en de Russen vertellen hoe slecht de Oekraïners zijn. Ook in dit verhaal durf ik niet met zekerheid te zeggen wat wel en niet waar is. Wat ik wel weet , is dat het in en in triest is wat er gaande is. Zonder naar het nieuws te kijken kan ik ze op afstand licht, liefde, wijsheid en vrede wensen. Meer dan dat kan ik niet doen. Behalve dan de keuze te blijven maken om hoog in mijn energie te blijven. De dingen blijven doen waar ik blij van word. Want wat er ook gaande is in de wereld, deze keuze heb je altijd. De televisie uitzetten, je niet mengen in discussies waarvan je de kern niet weet en daarnaast collectief je eigen positiviteit verspreiden is mijn advies. Wat jij daarmee doet is aan jou.

Carool Rijnierse is columniste & auteur en schrijft wekelijks een column 40+ en dan? over het wel en wee van haar leven. Ze heeft drie zoons, drie honden en drie katten.

Reacties

Cookieinstellingen