75% van de (aanstaande) moeders heeft niet voldoende kennis om eerste hulp te verlenen bij een baby of kind

Foto: How about Mom

Vallen, verslikken, verbranden: bij baby’s en jonge kinderen zit een ongeluk soms in een klein hoekje. Maar weten ouders hoe ze eerste hulp moeten verlenen als er echt iets misgaat? Uit een onderzoek van het platform How About Mom blijkt dat 70% van de (aanstaande) ouders nog nooit een baby- en kinder-EHBO cursus heeft gevolgd. Tijd om daar verandering in te brengen.

Als ouder wil je je kind ten alle tijden beschermen. Toch blijkt uit een enquête van How About Mom onder 400 zwangeren en moeders dat slechts 30% van de ouders een cursus Eerste Hulp bij Ongelukken (EHBO) heeft gevolgd. De belangrijkste redenen waarom 70% van de ouders nog geen baby en kinder-EHBO cursus heeft gevolgd zijn: het is lastig om er tijd voor te maken (53%), de drempel om een fysieke cursus te bezoeken is te hoog (28%) of een cursus is te duur (10%).

Verslikking of verstikking

Tegelijkertijd geeft 25% van de vrouwen en moeders aan ooit wel EHBO toegepast te hebben bij hun baby of kind. Verslikking of verstikking werden het meest genoemd, gevolgd door brandwonden, bloedingen, een koortsstuip en vergiftiging.

Uit de enquête van How About Mom blijkt ook dat slechts 25% van de zwangeren en moeders nu het gevoel heeft te weten hoe zij eerste hulp moeten verlenen, mocht er iets met hun baby of kind gebeuren. 30% procent van de ondervraagden beantwoordt de vraag of ze het gevoel hebben voldoende EHBO-kennis in huis te hebben met ‘nee’, en 45% met ‘misschien’.

Onmacht

Om de toegang tot een baby- en kinder EHBO-cursus laagdrempeliger te maken, besloot How About Mom een online cursus te ontwikkelen met EHBO-expert Raymon van der Spaan. Hij werkte jarenlang bij Defensie als EHBO-instructeur en startte daarna zijn eigen bedrijf Vidas Trainingen om EHBO-cursussen aan huis te geven, specifiek voor ouders.

Raymon maakte in zijn eigen gezin mee dat hij eerste hulp moest verlenen. “Onze drie maanden oude zoon Brodi verslikte zich en dit ging over in een verstikking. Ik wist mijn hoofd koel te houden en goed te handelen, maar de paniek bij mijn vrouw werd erger omdat ze besefte dat zij niet wist wat ze moest doen. Gelukkig is het goed gekomen, maar het gevoel van onmacht dat wij meemaakten, wil ik iedere ouder besparen.”

Compleet en altijd beschikbaar

Raymon van der Spaan: “De online EHBO-cursus van How About Mom is volledig gericht op ouders, heel compleet en tegelijkertijd behapbaar. In ruim één uur behandelen we de meest levensbedreigende situaties – van verslikking en reanimeren tot ernstig nekletsel – tot minder schadelijke ongelukken, zoals een bloedneus of vinger tussen de deur.”

“We herkennen de behoefte van aanstaande en nieuwe ouders om thuis, op een rustig moment, meer over EHBO bij baby’s en kinderen te kunnen leren”, zeggen Frederieke Jacobs en Anna Jacobs van How About Mom. “Met jonge kinderen of een baby thuis vinden ouders het lastig om tijd vrij te maken of een fysieke bijeenkomst te bezoeken. Juist dan kan een online video cursus een goede optie zijn. Om zelf of samen met je partner in alle rust te bekijken. We horen ook van ouders die de vaste oppas de cursus een keertje mee laten kijken.”

Kennis moet écht blijven hangen

Hoe moet je reanimeren? Wat is de juiste manier van handelen bij het vermoeden van nekletsel bij je kindje? Na het volgen van de baby- en kinder-EHBO cursus van How About Mom weten ouders wat zij moeten doen.

Alle modules zijn opgebouwd volgens een beproefde en herkenbare leermethode om ervoor te zorgen dat de kennis blijft hangen, zodat je het daadwerkelijk toe kunt passen. “We werken met theorie en demo’s in de video. We gaan hierbij uit van de kracht van herhaling, steeds doorloop je dezelfde procedure. Alleen op die manier beklijft de kennis echt”, aldus Raymon.

Over How About Mom:

Ondernemers en zussen Anna Jacobs (1990) en Frederieke Jacobs (1988) zijn de oprichters van How About Mom, een platform voor (aanstaande) moeders. How About Mom werkt nauw samen met meer dan 25 experts en biedt zwangeren en moeders met hun gelijknamige gratis app, eerlijke moeder-boek en online cursussen betrouwbare informatie, eerlijke verhalen en dagelijkse inspiratie.

Cursus zelf testen? De online cursus baby- en kinder EHBO is vanaf nu beschikbaar op www.howaboutmom.nl en kost €37,50.

 

Reacties

Cookieinstellingen