Carools Column: Het echte kerstgevoel

Carool Rijnierse
Foto: Prive

Zodra SkyRadio zichzelf omtovert in ‘The Christmas Station’ verander ook ik van een zonaanbidster in een kerstliefhebster. Of ik nou in de auto zit of met de honden wandel; ik luister naar kerstmuziek. Ieder jaar opnieuw roept dat bij mij een gevoel van geborgenheid en harmonie op. Rond deze tijd van het jaar wil ik dan ook niets liever dan dat het ijs en ijskoud buiten is. Het liefst met sneeuw, ijspegels aan de dakgoten en sloten die dichtgevroren zijn.

Een strengere winter hoe beter. De zon hoeft in deze dagen wat mij betreft niet te schijnen, mits het in combinatie is met minstens tien graden onder nul. Ik wil de echte winter ervaren. Bevroren vingertopjes, ijstenen in mijn warme laarzen en dik aangekleed met een extra lange sjaal om mijn nek. Mijn wens om de kerst een keer in Lapland te vieren is nog niet uitgekomen. Maar wat lijkt mij dat geweldig. Ik kan dat winterse tafereel al helemaal voor mij zien. Een blokhut midden in het bos. De grond bedekt met een dikke laag sneeuw. Ergens in ‘the middle of nowhere’, de honden mee, een open haard en rendieren die in je tuin lopen. Ja, hoogstwaarschijnlijk veridialiseer en romantiseer ik dit kerstbeeld, maar dat maakt de voorpret er niet minder om.

Met mijn verleden als stewardess bij de KLM heb ik regelmatig kerst en de jaarwisseling in het buitenland gevierd. En eerlijk is eerlijk. Kerst vieren op Aruba geeft mij een zongebruinde huid, maar het kerstgevoel is er dan niet. Terwijl het zweet van je rug af sijpelt kunstkerstbomen om je heen zien en kerstliederen in de restaurants door de speakers horen, heeft mij nog nooit in de kerstsfeer gebracht. Een nieuwjaarsduik in de Caribische zee daarentegen vond ik wel zeer aangenaam. Maar dat terzijde.

Goed beseffen waar het om draait in het leven

Kerst staat voor mij symbool voor een tijd van gezelligheid, open haard aan, met een dekentje op de bank, je kerstboom bewonderen en weer even goed beseffen waar het allemaal om draait in het leven. Dankbaarheid en liefde voor je naasten. Koesteren wat en wie je allemaal in je leven hebt. En je realiseren dat niet iedereen die euforie van de kerstspirit ervaart. Juist in rare tijden als deze zullen er mensen zich misschien eenzamer voelen dan ooit.

Waar ik met een gevoel van innerlijke vrede mij helemaal happy voel , kan het maar zo zijn dat andere mensen deze donkere dagen voor de kerst letterlijk als zwart en uitzichtloos ervaren. Dat is iets waar we allemaal bij stil mogen staan. Hoeveel moeite is het om juist in deze tijd een oogje op je medemens te houden. Laat je kinderen leuke kerstkaarten en kerstkoekjes bakken voor die oudere buurvrouw verderop en vraag eens aan die ouder die naast je staat op het schoolplein hoe het met hem of haar gaat. Glimlach eens extra naar die onbekende in de supermarkt. Misschien een gebaar van niets, maar het zou zomaar eens heel veel kunnen betekenen voor die ander.

De echte geschenken rondom dit jaarlijkse feest passen niet onder een boom

Kerstcadeaus onder de kerstboom staan inderdaad heel leuk. Net als die ene glitterjurk die ik maar al te graag wil aantrekken voor een leuke kerstborrel. Maar de echte geschenken rondom dit jaarlijkse feest passen niet onder een boom. Die zitten in een gebaar, een reikende hand en zomaar een praatje midden op straat. Zo ingewikkeld hoeft het niet te zijn. En wanneer je dit steeds vaker doet, zal je merken dat het kerstgevoel alleen maar versterkt zal worden. Zelfs al vier je het ergens op een tropisch eiland of in de regen in Nederland.

Want eerlijk is eerlijk. Een echte kerst vier je met iedereen.

 

Carool Rijnierse is columniste & auteur en schrijft wekelijks een column 40+ en dan? over het wel en wee van haar leven. Ze heeft drie zoons, drie honden en drie katten.

Reacties

Cookieinstellingen