Alle Nederlandse provincies omarmen actie tegen geweld tegen vrouwen

Provinciehuis Zuid Holland
Foto: Prive

Alle Nederlandse provincies doen dit jaar mee aan de Orange the World campagne 2021 en laten daarmee zien dat ook zij medestander zijn in de strijd tegen geweld tegen vrouwen. Het is voor het eerst in de vijf jaar dat de campagne in Nederland gevoerd wordt, dat alle provincies meedoen. Het aantal deelnemende gemeenten dit jaar is voor het tweede jaar op rij meer dan 200. Ook het overgrote deel van de Nederlandse ambassades doen mee. Nederland is daarmee uniek, geen enkel land in de wereld pakt de campagne zo massaal aan.

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De Orange the World campagne, waar meer dan honderd landen aan meedoen, trapt af op deze dag en eindigt op 10 december. In Nederland wordt de campagne gecoördineerd door UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao.

Thema: Iedereen kan helpen geweld te voorkomen

In 2021 is het thema van de campagne in Nederland preventie. De nadruk bij de aanpak van geweld ligt vaak op signalering, melding en hulpverlening. Deze zaken zijn van cruciaal belang, maar we moeten ook meer gaan investeren in het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken. Daar kan iedereen aan bijdragen; individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Belangrijk is vooral om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens te betrekken.
We nodigen iedereen uit om onderdeel van de oplossing te worden en zich medestander in de strijd tegen geweld te verklaren. Dit kan door het ondertekenen van de #medestanderpledge op orangetheworld.nl.

Landelijke aftrap: Breda

Dit jaar kleuren weer vele bruggen, molens en andere objecten oranje en worden er vele lokale activiteiten georganiseerd onder andere door enthousiaste clubs van Zonta en Soroptmisten. Dit jaar is de landelijke aftrap van Orange The World op donderdagavond in Breda, waar als startsein van de campagne de Grote Kerk om 19:00 uur oranje kleurt. Het programma bestaat uit afwisselende optredens: een welkom door de burgemeester van Breda, Paul Depla; zang van Marloes van Ommen en spoken word van Kevin Groen een aansluitend een rondetafelsessie met diverse sprekers. Vanwege de coronmaatregelen is het programma alleen voor genodigden, maar is het ook te volgen via een livestream: www.onzelivestream.nl/orangetheworld.

Orange the World demonstratie; Break the silence against violence

Op 28 november staat een unieke gebeurtenis te wachten. Dan vindt de eerste Nederlandse Orange the World demonstratie tegen geweld tegen vrouwen plaats. Traditioneel zijn er in de hele wereld demonstraties tegen geweld tegen vrouwen rondom 25 november. In Nederland kennen we deze traditie nog niet, maar daar komt nu verandering in. De demonstratie vindt plaats in het Westerpark in Amsterdam. Met sprekers als: Jens van Tricht (Emancipator), Dinah de Riquet- Bonsm voorzitter van Trans United), Tessel ten Zweege (auteur en oprichter van het feministisch collectief PISSWIFE), Kirsten van der Hul (PvdA-politica) en Kaouthar Darmoni (directeur Atria). Vanwege de Coronamaatregelen vragen we deelnemers zich van te voren aan te melden.

 

Reacties

Cookieinstellingen