Yara Dixon eerste ‘Geneeskundestudent van het jaar’

Xara Dixon
Foto: Prive

Met haar strijd tegen het taboe op hevig menstrueel bloedverlies (HMB) is Yara Dixon (Erasmus Universiteit Rotterdam) uitgeroepen tot Geneeskundestudent van het jaar 2021. Yara is daarmee de eerste winnaar van de KNMG Studentenprijs.

Deze nieuwe prijs – initiatief van artsenfederatie KNMG en De Geneeskundestudent – is bedoeld om de maatschappelijke betrokkenheid van geneeskundestudenten te vergroten. In de finaleronde kreeg Yara de meeste online stemmen. Jeanne Arnold, vertegenwoordigster van het initiatief GIDS, en Coen Vulders eindigden op de tweede en derde plaats. De winst werd bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse KNMG-congres, dat dit jaar online plaatsvond.

In totaal werden 32 inspirerende initiatieven ingestuurd voor de ‘KNMG Studentenprijs’. Drie daarvan werden door de jury aangewezen als finalisten. Het aanpakken van een taboe, de maatschappelijke impact en haar intrinsieke motivatie waren de belangrijkste redenen van de jury om het project van Yara aan te wijzen als finalist: “Dit is een goed voorbeeld van het signaleren van een maatschappelijk probleem tijdens je studie en vervolgens zelf de verantwoordelijkheid pakken om er iets aan te doen.”

Hevig menstrueel bloedverlies bespreekbaar maken

Om hevig menstrueel bloedverlies (HMB) beter bespreekbaar te maken, maakte Yara een infographic – de HMB-symptomenchecker – en vertaalde die naar het Engels, Turks en Arabisch. Artsen gebruiken de infographic tijdens consulten en vrouwen kunnen die ook gebruiken voor een zelftest. Daarnaast heeft ze met studentenorganisatie IFMSA-Rotterdam meegewerkt aan een inzamelingsactie voor vrouwen die niet genoeg geld hebben om tampons, maandverband en dergelijke te kopen (menstruatie-armoede). Ook zorgde ze op haar medische faculteit voor een kastje met gratis menstruatieproducten.

Tweede en derde plaats

Jeanne Arnold richtte samen met studiegenoten ‘Geneeskundestudenten In De Samenleving (GIDS)’ op. Met GIDS krijgen studenten de kans om met eigen ogen maatschappelijke problemen te zien en te helpen deze op te lossen. Inmiddels heeft GIDS twaalf maatschappelijke projecten opgezet met en voor studenten. Coen Vulders wilde tijdens zijn depressie graag weten hoe andere jongeren met hun mentale problemen om gingen. Maar die verhalen waren er nauwelijks. Coen startte stichting Open Boek Nijmegen. Hij organiseert symposia waarin jongeren met een depressie hun persoonlijke ervaringen delen.

Maatschappelijke betrokkenheid

Het doel van de verkiezing is de maatschappelijke betrokkenheid bij geneeskundestudenten te vergroten en te laten zien dat de studie geneeskunde niet alleen maar draait om ‘CV-building’ en goede cijfers. In de finaleronde gingen de finalisten lange tijd nek-aan-nek maar uiteindelijk trok Yara met 37% van de stemmen aan het langste eind. GIDS werd tweede met 34% van de stemmen en Coen derde met 29% van de stemmen. Naast de titel wint Yara een geldbedrag van 5.000 euro.

Reacties

Cookieinstellingen