Carools Column: Afknappers

Carool Rijnierse
Foto: Prive

We zijn allemaal mensen en niemand is foutloos. Gelukkig maar. Anders zou het hier op deze planeet een hele saaie bedoening worden. En niet iedere fout is voor een ander een afknapper. Afknappers zijn heel persoonlijk en betekenen niets anders dan een deceptie, koude douche, een teleurstelling, kater, misrekening en ontgoocheling.

Toch zegt het niets over de persoon of situatie waar jij op afknapt, maar alles over jou. De definitie ‘afknapper’ is dus eigenlijk een ‘eye-opener’ voor jezelf. Daar kan je geen label ‘goed’ of ‘slecht’ aan hangen, maar geeft je meer inzicht over hoe jij in het leven staat. Waar jouw normen en waarden liggen. Maar dat betekent niet dat je bij iedere afknapper zwaar moet gaan filosoferen. Ach nee zeg. Daar zou ik een dagtaak aan hebben. Er passeren mij genoeg ontgoochelingen op een dag.

Klein en groot, bewust en onbewust

Een vervelende geur. Een paar woorden of zinnen. Iemands gedrag. In luttele seconden kan die koude douche er opeens zijn, waardoor je weet dat iemand niet bij je past. En als je deze hints negeert, komen ze vroeg of laat toch weer de hoek omzeilen. Door de jaren heen heb ik er naar leren luisteren. Een appje met onnozele spelfouten in de tekst, zoals  “Ik vindt jouw leuk..” is voor mij al genoeg om te denken ‘niet geschikt voor mij..’ Of als iemand een andere voetbalclub aanhangt dan ik. Twee geloven op één kussen zal uiteindelijk de liefde sussen.

Een vraag als “Kan jij goed koken of wanneer ga je voor mij koken?” is voor mij de afknapper der afknappers. En ook een man die niets met katten, honden of de natuur heeft zal bij mij meteen bestempeld worden als ‘ongeschikt. Dit zegt niets over de andere persoon, maar alles over mijn persoonlijke voorkeur. Wanneer je denkt dat er alleen afknappers plaatsvinden in de relationele sfeer, moet ik je teleurstellen. En dat is misschien al een afknapper op zich voor je.

Hele dag bezig met scannen

Zonder er te zwaar aan te tillen, is je brein de hele dag bezig met scannen. Vooral in tijden van gevaar is dat zeer nuttig. Je wilt weten op wie je kan bouwen en wie te vertrouwen is in tijden van nood. En wanneer dit niet het geval is en bepaalde personen niet goed zijn voor jouw leven, geven jouw hersenen je subtiele hints. Iets wat zich dan resulteert in een teleurstelling ofwel een afknapper. En dat terwijl de meeste decepties juist heel pietluttig zijn. Iemands kledingkeuze, voorkeur in de politiek en zelfs de manier waarop iemand praat kan al genoeg zijn om een deur definitief te sluiten. Het zijn onbewust die kleine dingen waarop jij zal reageren.

En bij de ene persoon zal de afkeur-antenne scherper zijn ingesteld dan bij de ander. Persoonlijk weet ik dat mijn radar heel gevoelig staat ingesteld. Zo heeft deze de laatste anderhalf jaar op scherp gestaan. En behalve narigheid, hebben deze maanden voor mij ook iets positiefs gebracht. Meer dan ooit heb ik de ware aard van mensen leren kennen. Waar de ene mijn hart steelde, ben ik op andere mensen juist enorm afgeknapt. Leuk is anders, maar het schept wel een heleboel helderheid. Je weet waar je aan toe bent.

Want dankzij deze afknappers weet ik in ieder geval aan wie ik echt wat heb, in tijden van nood. En dat is in rare tijden als deze heel wat waard.

Carool Rijnierse is columniste & auteur en schrijft wekelijks een column 40+ en dan? over het wel en wee van haar leven. Ze heeft drie zoons, drie honden en drie katten.

Reacties