Laten we liefdevolle keuzes aanmoedigen

Foto: Pexels.com

SIGI:

“Kom je kater bij ons wegdrinken!” luidde de caption onder een Instagram post. Elkaar aanmoedigen om (meer) te drinken gebeurt vaak. We lachen om elkaars dronken avonturen en we wuiven de kater weg met een paar grapjes. Terwijl wat er eigenlijk aan de hand is maar weinig uit lijkt te maken. In je lichaam hebben zich giftige stoffen opgehoopt en je afbraaksysteem is overbelast. En ja, het laatste wat je nodig hebt is iemand die je dit komt vertellen. Je voelt je al mega ellendig.

Hilarisch vond ik het als er niks meer uit mijn handen kwam, en daar maar op werk zat als een kasplantje. Mijn collega’s en ik maakten foto’s van elkaar: haha jij ziet er nog erger uit. En wat was het fijn om daarover te lachen. Want mijzelf na een kater nog meer afstraffen, daar had ik niet heel veel zin in. Het is ergens ook heel tof dat we elkaar proberen vrolijk te maken, maar hoe mooi zou het zijn als we elkaar juist meer zouden stimuleren in liefdevolle keuzes. Het toejuichen om in het weekend écht uit te rusten in plaats van extra veel te drinken. Het juist aanmoedigen om maandag fris op werk te komen.

En als de werkweek dan nog niet was begonnen vond ik het ook heerlijk om de kater te verdoven met nog meer verdoving. Je lichaam lijkt daarnaast iedere keer beter tegen alcohol te kunnen. Ik leek de persoon die altijd wel in was voor een drankje. Waardoor mensen je vaker gaan bellen om even de stad in te gaan. Gelukkig bellen mijn vrienden mij nog steeds om bijvoorbeeld langs te komen in Berlijn om te dansen of zelfs een festival te pakken. Iets waar ik wel even bang voor was dat ze dat niet meer zouden doen. En nee, dansen tot 6 uur in de ochtend zit er waarschijnlijk niet meer in. Maar de volgende dag feesten bij zonsopkomst, daar kan je mij zeker voor wakker maken! Daar hoef ik gelukkig niet meer mijn kater voor weg te drinken.

MARIETTE:

Een kater heeft een groter financieel ripple effect dan ik lange tijd heb willen weten. Uit een rapport van het RIVM uit 2016 blijkt dat drankgebruik werkgevers 1,7 miljard euro per jaar kost. De overige 1,3 miljard euro aan kosten wordt veroorzaakt door werknemers die wel blijven doorwerken, maar minder presteren door het alcoholgebruik. Het is vooral de groep die matig drinkt die werkgevers geld kosten. Bij vrouwen gaat het dan om 8 tot 14 glazen per week, bij mannen om 8 tot 21. Dat aantal heb ik lange tijd met gemak gehaald. Wat mijn kwaliteit van zijn de volgende dag was, daar was ik niet mee bezig.

Terwijl de bekendste bierbrouwerij roept dat hun product zo heerlijk en helder is, is die helderheid voor de mensen die het nuttigen vaak ver te zoeken. Met name maandagen zijn niet altijd onze meest heldere dagen. Ik heb een tijdje als receptioniste gewerkt. Wat ik observeerde, is dat veel mensen op maandag in een andere kwaliteit langs de balie liepen dan op donderdag of vrijdag. Maandag was een beetje de baaldag, ik kijk uit naar het weekend dag, ik ben uitgecheckt. De dag dat mensen nog brak waren van het weekend.

Wat ik fascinerend en soms ook confronterend aan het lichaam vind, is dat het geen weekend, maandag, kerst, carnaval of vakantie kent. Het is, en spreekt altijd de waarheid. De vraag is: luisteren we ernaar en nemen we verantwoordelijkheid voor onze keuzes, die een groot rimpeling effect hebben, niet alleen op onszelf, maar ook op collega’s en werkgevers. En hun portemonnee. Neem een feest als carnaval. Bijna vijftien procent van de carnaval vierders meldt zich na afloop ziek bij de baas. Sommige mensen hebben een week nodig om bij te komen. Het gaat dan om 1,8 miljoen ziektedagen. Dat is een behoorlijke financiële kater.

Sigi (25) en Mariette (49) schrijven blogs over een leven zonder alcohol, of eigenlijk over bewust aanwezig zijn in het leven, met liefde. Geen drank is voor hen uiteindelijk niet het belangrijkste punt. Keuzes maken uit zelfliefde gaat veel verder. Toch willen zij dit stuk belichten, omdat het zoveel mensen aangaat. We leven in een maatschappij waar alcohol genormaliseerd en geaccepteerd is, al vanaf jonge leeftijd. Hoe is een leven zonder en wat observeren zij? 

Reacties