Column Zonder alcohol, Met liefde

Foto: Unsplash.com

MARIETTE:

In een onlangs verschenen onderzoek van de Washington State University blijkt dat jongvolwassen singles die daten meer alcohol drinken. Dat verbaast me niets, want dat deed ik ook. Een date, zoenpartij of onenight stand op enkel spa rood? Geen haar op mijn hoofd. Maar waarom willen we onder invloed zijn als we daten of als we met iemand gaan zoenen of naar bed gaan? In mijn ervaring had ik na zulke avonden altijd een dubbele kater: van de alcohol en van het feit dat ik me nog steeds niet ontmoet en gekoesterd voelde. Het gevoel van leegte blijft, ook na een fles wijn en een sekspartij.

Het was tijdens mijn eerste reis naar India, op zoek naar mezelf, maar eigenlijk op de vlucht voor verantwoordelijkheid, dat ik met een nieuwe liefde in een sleeper bus op weg naar Goa op het punt stond om te gaan zoenen. Enzo. Zonder alcohol. De man in kwestie dronk sowieso niet en door deze reflectie, het feit dat het heel erg warm was, en water stukken goedkoper was dan bier, dronk ik ook nauwelijks. Ik voelde me ongemakkelijk en onzeker. Ik was gewend om onder invloed van met mannen te zijn. Dat maakte me in gedrag losser en zo op het eerste oog zekerder. Daarbij voelde ik me comfortabeler om naakt te zijn met een man als ik aangeschoten of dronken was. Door de alcohol checkte ik uit en ging ik makkelijker over grenzen in plaats van mijn sensitiviteit te eren en mijn standaarden te bewaken.

Alcohol zorgt ervoor dat we dingen doen die we in nuchtere toestand niet zouden doen, niet alleen in bed, maar ook daarbuiten. Als ik terugdenk aan de periode waarin ik met menig man heb gezoend en/of het bed heb gedeeld, kwam dit door de alcohol. Ik heb nooit een one night stand na een avond cola gehad. Als er geen alcohol in het spel was geweest, was er nooit iets gebeurd. Wie of wat zoent of heeft er seks tijdens zo’n one night stand? Jij of de alcohol? Veel vrouwen, en ook jonge meiden, soms pas veertien jaar oud, flirten, zoenen en ondergaan of doen seksuele handelingen met jongens en mannen onder invloed van alcohol. Wat zegt dit over onze eigen waarde als (jonge) vrouw? Als we leren en vervolgens leven om ons lichaam als tempel te zien en onszelf als vrouw te eren, respecteren, koesteren, lief te hebben en te waarderen voor wie we zijn, dan kunnen we met veel plezier gaan daten, of eigenlijk de ander ontmoeten. Niet vanuit een leegte en verdoofd, maar vanuit een volheid en wakker zijn, die niets nodig heeft van of projecteert op de ander.

Sigi:

Alcohol en daten lijken volgens velen hand in hand te gaan. Je bent nerveus en wilt de druk eraf hebben, een glas wijn dan maar. Terwijl aangeven dat je het spannend vindt nog veel aantrekkelijker is. Zonder alcohol leer je elkaar op een heel ander niveau kennen, veel dieper vooral. Naar mijn idee is jij met drank op een toneelstukje. Opeens ben je mevrouw losheid die alles durft te vertellen, terwijl het helemaal oké is als je iemand niet meteen alles verteld. Je zit tenslotte waarschijnlijk met iemand die je pas hebt ontmoet.

In mijn periodes zonder alcohol ging ik alsnog op date. Alle keren hebben de mannen meegedaan met het niet drinken, een goed gevoel gaf dat zeker. Nu ik graaf in mijn herinneringen kom ik op de eerste keer dat een man aangaf niet te drinken. Ik had met hem afgesproken in een jenever bar.. zonder te weten dat hij niet dronk natuurlijk. Bij binnenkomst gaf hij meteen aan in een periode te zitten zonder alcohol, maar dat hij het wel grappig zou vinden als ik dat wel deed. Op dat moment was ik niet op een goede plek in mijn leven. Dus je raad het al: ik begon met het eerste glas jenever. We hebben nog vaker gedate maar tot een relatie kwam het nooit, al wilde ik dat wel graag. Hij zei ook wel door te hebben dat het niet zo goed met mij ging. Niet alleen door die ene avond, maar dat gaf wel een grote reflectie. Pas had ik door dat hij uit beleefdheid zegt ‘Drink jij maar wel hoor.’ Maar zoiets zouden we natuurlijk nooit tegen elkaar hoeven zeggen.

In mijn huidige relatie drinken we beiden niet. En ik moet zeggen dat het een enorme verademing is. Vroeger kon ik nog wel eens verhitte discussies hebben na een avond drinken, en alles leek dan ook meteen het einde van de wereld. Ook seks of vrijen zonder alcohol is naar mijn mening zoveel fijner. Met een paar drankjes op lijkt het misschien allemaal losser, maar uiteindelijk voel je veel minder door de verdoving. Je kunt veel beter bij je gevoel als je nuchter bent, zowel mentaal als lichamelijk. Daarnaast ga je minder snel over je grenzen heen en kun je beter verwoorden wat je fijn vindt. Ik geniet ervan als ik weet dat alles echt is, zonder toneelstukje.

Sigi (25) en Mariette (48) schrijven blogs over een leven zonder alcohol, of eigenlijk over bewust aanwezig zijn in het leven, met liefde. Geen drank is voor hen uiteindelijk niet het belangrijkste punt. Keuzes maken uit zelfliefde gaat veel verder. Toch willen zij dit stuk belichten, omdat het zoveel mensen aangaat. We leven in een maatschappij waar alcohol genormaliseerd en geaccepteerd is, al vanaf jonge leeftijd. Hoe is een leven zonder? Hoe gaan zij om met deze manier van leven waarbij zelfzorg en zelfliefde centraal staan en waar lopen ze misschien nog tegenaan? 

 

Reacties