Carools Column: Make-up

Carool Rijnierse
Foto: Privé

Een jaar of vijf geleden vond ik het nog wel leuk om reacties te plaatsen onder iemands post op Facebook of Instagram. Maar sinds mensen er een hobby van maken van het anoniem afkraken van bijna alles wat er op social media wordt geplaatst, doe ik dat bijna niet meer. Veilig achter je scherm haat en verderf verspreiden is wat mij betreft de grootste blamage van het internet.

Afgelopen zondag kon ik toch de verleiding niet weerstaan. Ondanks dat ik zelf geen geduld heb om uren voor een spiegel te staan, vind ik het heerlijk om de filmpjes en tips van bijvoorbeeld Leco van Zadelhoff te bekijken. Kopje thee erbij, verstand op nul en genieten maar. In de tijd dat ik nog werkzaam was bij Endemol in Aalsmeer was ik regelmatig in studio 1 te vinden. Naast deze studio zat de kap & grime en Leco was toen al actief in de showbizz wereld. Ademloos kon ik dan blijven kijken naar zijn kunst en vliegwerk met wat poeder, lippenstift en zijn kwasten. Wat ik met een pen doe, doet hij met foundation. Magie.

Leco had een filmpje op zijn Instagram geplaatst over een makkelijke en snelle zomer make-up. Daar was ik wel benieuwd naar. In een paar minuten tijd zag ik alleen zoveel benodigdheden tevoorschijn komen, dat bij mij de moed in de schoenen zakte. Wat Leco weinig make-up noemt, gebruik ik wanneer ik een feest, bruiloft of zakelijke afspraak heb. En niet als ik ga flaneren op een terrasje. Onder het bericht zei ik daar iets over in een comment. Dat ik het prachtig vind wat hij doet,maar dat dit bij mij niet staat voor ‘weinig make-up.’ In eerste instantie kreeg ik hele leuke en grappige reacties. Stiekem vond ik de één op één gesprekjes best wel weer gezellig. Totdat er een dame waarvan ik de naam niet kende, blijkbaar een influencer, haar ongezouten aannames over mij heen gooide. Vooropgesteld; ik kan veel hebben, maar  iemands commentaar moet wel ergens op slaan en wat mij betreft van een toevoegende waarde zijn.

Het kwam er op neer dat ze zich afvroeg hoe oud ik wel niet was en waarom ik zo dom was om met mijn jonge huid geen beschermende factor te gebruiken. Ze vond mij een zeikwijf en ook werd ze erg moe van mijn reactie. Aangezien ik twee keer zo oud ben als zij mij inschatte, waardeer ik haar compliment. Zonder al te veel make-up kan ik er dus nog steeds jong uitzien. Maar de aanname dat ik geen bescherming voor mijn huid gebruik, schoot bij mij in het verkeerde keelgat. Omdat ik geen laag plamuur op mijn gezicht draag, gebruik ik echt wel een goede dagcrème met een factor 50 erin. In een nieuw commentaar had ik het natuurlijk kunnen laten uitlopen op een catfight. Ik laat de poederdoos liever links liggen, maar dat zegt niks over mijn lange nagels en mijn hoge kattigheid gehalte. Maar dat heb ik niet gedaan. Aan haar foto’s op Instagram te zien, had ik bijna haar moeder kunnen zijn. Ik heb het daar dus bij gelaten. Dan ben ik misschien niet de vrouw met veel make-up in haar bezit, maar wel eentje met de meeste wijsheid.

Reacties