Lindsay van Ooijen wint The Indie Awards voor het leukste kinderboek 2020

Lindsay van Ooijen
Foto: Schoonderwoert Fotografie

Van jongs af aan voorlezen is belangrijk, en dat doet Lindsay van Ooijen dan ook dagelijks. De spanningsboog van haar kinderen (6 en 3) is kort, net als bij zoveel kinderen. Ze ging op zoek naar een interactief kinderboek in de bibliotheek en dat viel meteen in de smaak. Het aanbod bleek zeer beperkt, dus besloot ze zelf in het coronajaar een interactief kinderboek te schrijven.  ‘Beertje het is bedtijd!’ heeft onlangs The Indie Awards gewonnen voor het leukste kinderboek van 2020.

Rustig stilzitten, luisteren en plaatjes kijken tijdens het voorlezen, dat is voor veel kinderen niet te doen. Veel jonge kinderen willen mee doen en lezen en vooral helpen. “Met een interactief boek blijven kinderen actief betrokken bij het verhaal. Beertje het is bedtijd! gaat over Beertje die naar bed gaat en hierbij hulp kan gebruiken. Zo vraagt het Beertje naar je naam, geef je hem een high-five, poets je zijn tanden en maak je hier geluiden bij, zoek je zijn pyjama, doe je de gordijnen dicht, zing je een liedje en nog veel meer. Daarnaast wordt ook de omgeving van de lezer bij het verhaal betrokken, wat het nog leuker en interactiever maakt.”

“Kinderen zijn echt actief bezig met de voorlezer”

Lindsay had nog nooit een boek geschreven en zag in het begin wel wat beren op de weg. “Kan ik dat wel? Tegelijkertijd dacht ik ook: ik ga het gewoon uitzoeken hoe het schrijven en uitgeven van een boek in zijn werk gaat.” Ze had al snel het idee dat het best te doen is. “Wat ik krachtig vind aan mijn boek is dat de omgeving erbij betrokken wordt. Als Beertje naar bed wordt gebracht, is zijn blauwe pyjama zoek. Hij is zichtbaar verstopt. Dan wordt de vraag gesteld wat bij jou om je heen blauw is. Het maakt niet uit waar je voorleest, er is altijd wel iets blauws aanwezig. De verschillende korte interacties, in de vorm van korte opdrachten, stimuleren de fantasie en creativiteit van kinderen. Kinderen zijn echt actief bezig met de voorlezer. Hierdoor heb je een speciaal moment samen met je kind(eren).”

Na het een aantal keren samen te hebben gelezen, treedt de kracht van herhaling in werking, aldus Lindsay. “Kinderen kunnen voorspellen wat er gaat gebeuren en hier beter op reageren. Hierdoor maken ze uitgebreid kennis met het verhaal en kunnen ze het boek ook zelf (voor)lezen aan de hand van de afbeeldingen.” Ze wil met haar boek laten zien dat je samen veel leesplezier kan beleven en dat je van jongs af aan écht samen kan lezen. Kinderen leren immers het meeste als zij actief meedoen tijdens het voorlezen. Daarnaast creëer je hiermee een heerlijk momentje samen, met exclusieve aandacht voor elkaar, aldus Lindsay.

Volgende boek

The Indie Awards is dé Nederlandse literatuurprijs voor auteurs die in eigen beheer hun boek uitgeven. Het is een initiatief van Simone Lucchesi en Sanne Hillemans om het werk van onafhankelijke auteurs de erkenning te geven die zij verdienen. In mei mocht Lindsay thuis de award in ontvangst nemen. “Ik ben ontzettend dankbaar en trots dat ik met mijn eerste boek een Indie Award heb gewonnen. Mijn kinderen vinden het geweldig. Als ik vertel dat ik weer een boek heb verkocht, is mijn dochter trots op me. Ik ben nu bezig met een volgend boekje. Ze vinden het heel leuk om mee te helpen. Het volgende boek zal ook interactief zijn en gaat over samen koken. Het is belangrijk dat kinderen van jongs af aan samen lezen, daar wil ik Nederland graag bewust van maken.”

Beertje het is bedtijd! is voor €14,95 online verkrijgbaar via onder andere www.twinkelins.nl en verschillende online boekhandels.

Reacties