Carools Column: Vrouwen aan de top

Carool Rijnierse
Foto: Privé

Laatst vroeg iemand aan mij wat ik ervan vind dat er meer mannen dan vrouwen topfuncties bekleden. Misschien omdat ik een onafhankelijke en zelfstandige vrouw ben, wordt automatisch de aanname gedaan dat ik zeer feministisch ben en tevens een voorstander van meer vrouwen met een hogere positie. Zelf ben ik ervan overtuigd dat de vraag gesteld is aan de verkeerde persoon. Mij maakt het namelijk helemaal niets uit wie welke positie bekleedt in het zakenleven of in de Tweede Kamer. Ook heb ik geen slapeloze nachten dat er klaarblijkelijk meer mannen aan een talkshowtafel zitten dan vrouwen. Persoonlijk voel ik mij absoluut niet benadeeld.

Ja, ik dop graag mijn eigen boontjes, maar dat staat voor mij los van de veronderstelling dat ik dan ook maar meteen hoofdredacteur van een krant of tijdschrift moet worden. Of de nieuwe directeur van Talpa. Ik zit er dan ook totaal niet mee wanneer ik als vrouw orders van een mannelijke baas krijg. Zoals tijdens mijn werk als stewardess. De ene keer was de purser een man en een andere keer was een vrouw mijn meerdere. Je bent goed in je werk of niet. Je hebt de ambitie of je hebt het niet. Het is de grootste onzin om de verschillende seksen op een weegschaal te leggen, zodat je persé 50 procent mannen en 50 procent vrouwen in dienst neemt. Waarom moeten we allemaal gelijk zijn? Wat is er mis met het benadrukken van de verschillen? Want hoe je het ook wendt of keert; mannen en vrouwen zijn nu eenmaal anders.

Ik schrijf honderd keer liever columns

Want wat zegt het over jou (of je nu man of vrouw bent) en je je blijkbaar alleen waardevol voelt als je een topfunctie bekleedt? Daar zit je kracht toch niet in? Dus als er meer vrouwen een functie in de top bezetten, vinden we het pas eerlijk en gelijkwaardig? Maar wordt alles daar ook beter door? Eerlijk gezegd vind ik het nu al een zooitje, wanneer ik zie hoeveel kinderen er naar de voorschoolse en naschoolse opvang moeten. Zodat mama naast goede moeder zich ook nog eens moet bewijzen in haar carrière. Maar goed, ik ben een persoon die niet kan multitasken en bewust na jaren reizen voor een werkplek thuis heeft gekozen. Ik schrijf honderd keer liever columns en andere teksten aan mijn keukentafel, dan dat ik het stokje van René Moerland of Linda de Mol overneem.

Als het toevallig zo uitkomt dat er meer vrouwen aan de top komen, lijkt mij dat prima. Vanzelf. Omdat de desbetreffende dames de juiste capaciteiten hebben voor een bepaalde toppositie. Maar niet omdat er vrouwen zijn die zich gediscrimineerd en gediskwalificeerd voelen.

Zelf ben ik moeder van drie zoons en ik heb heel hard mijn best gedaan om ze ook de vrouwelijke kanten in zichzelf te laten ontwikkelen. Ze hebben alledrie een poppenwagen gekregen, maar die werd gebruikt als formule 1 wagen. Waar de ene zoon de poppenwagen ging ontleden, gebruikten de andere twee deze om ‘m keihard (met poppen erin) de trap af te laten glijden. Ook hier in huis hebben ze alledrie hun huishoudelijke taken en hoezeer ik het hen ook bij probeer te brengen, sommige dingen zien ze gewoon niet. Even een doekje over het aanrecht halen, je spullen netjes opruimen of spontaan stofzuigen zit er gewoon niet in. Of we het nu wel of niet leuk vinden; sommige dingen zijn nu eenmaal genetisch bepaald. De meeste meisjes zijn van nature zorgzaam, terwijl de jongens liever rouwdouwen en in bomen klimmen.

Doe gewoon waar je blij van wordt

Waarom laten we het gewoon niet meer op z’n beloop, zodat de natuur zijn gang kan gaan? Waarom zo moeilijk en geforceerd? Ben jij een vrouw die een topfunctie bij defensie ambieert, ga er dan voor. Maar maak er geen issue van. Ieder heeft zijn of haar talent. We zijn allemaal ergens goed in. De persoon die een kantoor schoonmaakt is niet minder dan de directeur van datzelfde kantoor, tenzij jij als individu er ‘waardelabels’ aan gaat hangen. Doe gewoon waar je blij van wordt. Benut je talent. En wees juist trots op die vrouwelijke en zorgende kant in jou. Niks om je voor te schamen. Integendeel. Op wat uitzonderingen na, zijn er maar weinig mannen die dat kunnen evenaren. En dat mag best eens benadrukt worden.

Reacties