Vitaliteitsexpert Suzanne Aslander: “Als zzp’er moet je zelf zorgen dat je vitaal en gezond blijft”

Suzanne Aslander
Suzanne Aslander
Foto: Tizzel illustratieve fotografie

De zorg is een sector waar bovengemiddeld veel vrouwen werken. Een burn-out ligt hier steeds vaker op de loer. Het verzuim is hier altijd al bovengemiddeld geweest en nu – mede door Corona – blijft het maar stijgen. In 2019 lag het gemiddelde ziekteverzuimpercentage al op 5,7 procent. In 2020 was dit al 6,4 procent en in het eerste kwartaal van 2021 was het verzuimpercentage gemiddeld 6,8 procent. (Bron: CBS)

Een medewerker die langdurig uitvalt door een burn-out kost de werkgevers al snel zo’n 300 euro per dag. Dit is exclusief de kosten voor vervanging. (Bron: TNO) Om dit te voorkomen, worden zorgmedewerkers in loondienst op diverse manieren proactief ondersteunt door vitaliteitsprogramma’s, trainingen of individuele coaching. Voor de zzp’ers in de zorg is dat een heel ander verhaal. Zij staan er alleen voor. Voor hen zijn er geen faciliteiten vanuit de opdrachtgever om preventief aan hun gezondheid en welzijn te werken om zo een burn-out te voorkomen. Ze zijn genoodzaakt zelf actief de regie te pakken om preventief aan de slag te gaan met hun fysieke, maar zeker ook met hun mentale vitaliteit.

Online community voor vrouwelijke zzp’ers in de zorg

In haar online community ZORG MET ZIN ZZP CLUB inspireert en motiveert Suzanne Aslander vrouwelijke zzp’ers in Nederland en Vlaanderen om te gaan voor ‘less stress & more happiness’. Zij is sinds vijf jaar actief als stresscounselor en vitaliteitexpert voor vrouwen. Op 1 juli gaat haar nieuwe concept van start. Het maandthema is ’Met gemak meer grip op je tijd’. Je kunt nu tijdelijk gratis aansluiten.*

Het nieuwe concept van Suzanne zorgt ervoor dat vrouwen iedere maand actief aan de slag kunnen met een specifiek thema rondom hun welzijn en gezondheid. Zo begeleidt ze de deelnemers in juli bijvoorbeeld actief in timemanagement. Ze leert de deelnemers om de balans te verbeteren tussen werk, privé en tijd voor jezelf.

(Her)pak de regie op je leven

Suzanne: “Wat ik het allerliefste doe is het inspireren, motiveren en vooral ook in actie zetten van vrouwen als het gaat om hun fysieke, maar vooral ook hun mentale vitaliteit. Wij vrouwen willen graag alle ballen in de lucht houden. Ik ben van de preventie: voorkomen is beter dan genezen. Zeker als het om je gezondheid gaat. Vaak komen we – helaas – veel te laat in actie. Dan is het leed al geschied en kom je in een burn-out terecht.”

Dat kan ook heel anders, vindt ze. “Namelijk door bewust vanuit een helicopterview naar je leven te kijken. Waar sta ik nu en wat doe ik nu? Waarom doe of laat ik bepaalde dingen? En wat zou ik nu eigenlijk graag willen en hoe kom ik daar? Ik laat vrouwen de regie over hun leven (her)pakken zodat ze vitaal, happy en relaxed kunnen genieten van het leven.”

Online preventief samenwerken aan welzijn en gezondheid

Zo ontstond het idee voor een online community voor vrouwelijke zzp’ers in de zorg. Het is een laagdrempelige manier om samen met anderen en onder begeleiding van een expert preventief aan de slag te gaan met je welzijn en je gezondheid om vitaal te blijven. Daarnaast heeft deze community nog een belangrijke functie: het sociale aspect. Als zzp’er sta je er namelijk redelijk alleen voor. De community biedt een veilige plek voor verbinding met gelijkgestemden waar zzp’ers 24/7 lief en leed kunnen delen. Ook kunnen ze vragen stellen of anderen helpen als het gaat om specifieke zzp-gerelateerde zaken.

Geen vangnet voor zzp’ers

De belangrijkste reden dat is gekozen voor deze doelgroep is dat er voor zzp’ers in de zorg geen vangnet is als het gaat om preventief aan de slag te gaan met hun vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Zorgmedewerkers in loondienst hebben dat wel vaak vanuit het aanbod van de organisatie. Als zzp’er moet je zelf zorgen dat je vitaal en gezond blijft. Je kunt geen beroep doen op faciliteiten van een werkgever. Dat kan best een uitdaging zijn.

Suzanne: “Zorgmedewerkers zorgen vanuit hun zorgzame karakter altijd en ononderbroken voor anderen. Hierbij vergeten ze zichzelf vaak of ze zetten zichzelf op de laatste plaats. Dit kan leiden tot chronische stress of erger. Wees dat voor! Je kunt pas goed voor een ander zorgen, als je eerst goed voor jezelf zorgt.”

Over Suzanne

Suzanne Aslander (49) is vanuit haar bedrijf Vitality 4 her online en offline actief als vitaliteitexpert voor drukke en ondernemende vrouwen in de zorg. Daarnaast is ze auteur van het boek ZORG met ZIN: handboek voor de vitale & bevlogen zorgprofessional. Haar missie is om drukke ondernemende vrouwen in de zorg te inspireren, motiveren en te begeleiden om preventief de regie te (her)pakken op hun vitaliteit en werk-privébalans met als doel ‘less stress & more happiness’.

* Wie in juli of augustus aansluit, mag geheel gratis mee blijven doen tot en met december 2021. Vanaf 1 september bedraagt de deelname voor nieuwe leden 37 euro per maand (incl. btw). Dit betreft een los maandabonnement.

Reacties

Cookieinstellingen