Carool’s Column: Suikerverslaving

Carool Rijnierse
Foto: Privé

Wanneer je weet dat een gezonde manier van leven bij jezelf begint, is het ook aan jou om iets met die informatie te doen. Het klinkt misschien heel cliché, maar wat Tibor Olivers in de Truman show tegen Jord Luka zegt is gewoon waar. En een eye-opener. Ik citeer; ‘Hoe word je weerbaar? Weerbaarheid komt van binnenuit. Als je weerbaar wilt worden, gaat dit altijd ten koste van comfort. Als je een weerbaar lijf wilt, zal je moeten zweten in de sportschool. Als je van binnenuit deel wil kunnen nemen aan het leven in Spanje, zal je Spaans moeten leren. Als wilt dat je gezondheid weerbaarder wordt, zal je gezonder moeten eten. En daar lever je comfort voor in, maar krijg je datgene wat je echt wilt voor terug..’ Dus wanneer ik van een suikerverslaving af wil, zal ik met suikers moeten minderen of geheel stoppen. En dat zal inderdaad in eerste instantie niet echt comfortabel voelen.

In diëten heb ik geen vertrouwen. Ik geloof er niet in om snel kilo’s kwijt te raken en  deze binnen hetzelfde tijdsbestek weer op dezelfde plek op je lichaam terug te zien. Persoonlijk denk ik dat het aanpassen van je eetpatroon meer effect heeft. Met simpele trucjes. In plaats van witte pasta, kies ik nu voor volkoren pasta. En geen witte boterhammen meer, maar donker meergranen brood. Wanneer je jezelf een nieuwe leefstijl wilt aanleren, duurt dat gemiddeld 100 dagen. Bij de ene persoon is dat 30 dagen en bij de ander pas bij dag 150. Met zulke aanpassingen is dat makkelijker vol te houden. En wanneer je daarbij blijft bewegen en bijvoorbeeld iedere dag buikspieroefeningen doet, krijg je het resultaat wat standvastiger is dan met een dieet.

Gooi extra accijns op fastfood, diepvries frikandellen en alle eetwaren met overtollige suikers en zout

Toen ik onlangs vol goede voornemens in de supermarkt liep, stond ik onverwacht voor een ander soort uitdaging. Het was niet de vraag of ik een nieuwe leefstijl mentaal goed zou kunnen volhouden, maar of mijn portemonnee hier tegen bestand zou zijn. Terwijl aardbeienjam normaal gesproken nog geen euro kost, is de suikervrije variant bijna vier euro. En dat geldt voor alle producten die suikervrij zijn of gezonder. Met een boodschappenkar vol met verse groenten, fruit, granen rijke pasta’s en brood en suikervrije producten was ik bijna drie keer zoveel geld kwijt dan normaal. Nou heb ik dat er echt voor over, maar ik ben ervan overtuigd dat er een heleboel mensen zijn die dit niet kunnen betalen. Sinds anderhalf jaar worden we meer geconfronteerd wat een ongezond lichaam voor gevolgen kan hebben. Mensen met overgewicht komen eerder op een IC met corona, dan mensen met een gezonde leefstijl. Waarom worden de mensen hier niet een beetje meer in gesteund? Gooi extra accijns op fastfood, diepvries frikandellen en alle eetwaren met overtollige suikers en zout. En maak fruit, verse groenten en andere gezonde voeding betaalbaar.

Ik zie dit als een gemiste kans. Er valt zoveel winst te behalen wanneer meer mensen gezonder gaan leven en eten. Zelf kom ik tot de conclusie dat ik echt niet iedere week zoveel geld aan boodschappen wil uitgeven. En dat mij dan alleen een andere optie rest. Cold turkey afkicken van alle suikers. Keihard nee zeggen en gewoon geen chocolade, drop en andere zoete lekkernijen in mijn boodschappenwagen doen. Makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker wanneer je ook nog drie kinderen hebt die hier niet mee akkoord zullen gaan. Comfortabel zal het ook zeker niet voelen. Maar wanneer je mij over een tijdje met een strakkere buik ziet, weet je in ieder geval wel dat ik de suikeroorlog heb overwonnen.

Reacties