Ouderschapsrubriek: Mijn kinderen denken altijd te kunnen onderhandelen. Hoe moet ik hiermee omgaan?

Foto: Privé

I love parenting is een initiatief van Diana Renfurm en Eleonora van IJssel. Elke week beantwoorden zij een lezersvraag over ouderschap en opvoeding. Deze week is dat de vraag van Patricia: Mijn kinderen denken altijd te kunnen onderhandelen. Hoe moet ik hiermee omgaan?

Het spel

Kinderen weten vaak goed wat ze willen en gaandeweg ontdekken ze dat er manieren zijn waarmee ze anderen kunnen overtuigen, manipuleren of overtreffen. Dit begint al op jonge leeftijd en ze zien dit om zich heen of ervaren het binnen hun gezin.

Ze ervaren bijvoorbeeld wanneer hun ouders iets aan hen vragen en zij er geen zin in hebben, dat er dan iets tegenover wordt gesteld waardoor ze de opdracht toch zullen uitvoeren. Dit onderhandelspel gebeurt ook op school, in vriendenkringen en in de wereld om ons heen. Door deze reflecties is het voor kinderen heel normaal om dit spel ook te spelen.

Het gedrag

Wanneer je merkt dat iets werkt in je voordeel, dan blijf je het doen. Als kinderen te veel ruimte krijgen in dit onderhandelspel kan dat veranderen naar doordrammen of door blijven zeuren. Bijvoorbeeld als het kind lang genoeg blijft zeuren, of huilen in de supermarkt, dan krijgt hij/zij wel het snoepje. Het spel zit er al vroeg in en het neemt andere vormen aan naarmate ze ouder worden. De tiener wil om 23.30 uur thuis zijn, de afspraak is 23.00 uur, hij/zij zet in op 00.00 uur, zodat de onderhandeling uitkomt op 23.30 uur. Uiteindelijk heeft de tiener zijn/haar zin.

Jouw relatie met jezelf

Jij voelt als ouder in elke situatie of er wel of geen ruimte gegeven kan worden voor onderhandelen. Wanneer je vanuit jouw natuurlijke autoriteit als ouder spreekt waarin je jouw gevoel en innerlijke wijsheid volgt, dan is dit wat het kind direct voelt. Het is belangrijk om bij jezelf na te gaan of je vanuit je natuurlijke autoriteit opvoedt of vanuit plaatjes en idealen.

Kinderen en tieners hebben goede voelsprieten om te weten waar jouw onzekerheden zitten als ouder. Zij weten precies welke openingen jij hebt waar ze op kunnen inspelen. Ook wanneer ouders niet op één lijn zitten kunnen ze hier gebruik van maken in hun voordeel. Als ouder is het goed om te begrijpen dat het niet persoonlijk is en dat het er omgaat dat ze iets voor elkaar willen krijgen.

Dit laatste is belangrijk als je als ouder jezelf niet wilt verliezen in het leuk gevonden worden door je kinderen. Het kan een struikelblok teweeg brengen waardoor je bang bent om te streng gevonden te worden, dat het straks niet gezellig is in huis of dat je kind een woedeaanval krijgt. Dit alles maakt onderdeel uit van het manipulatie en onderhandelingsspel.

Tot slot

Zie het als een onderhandelingsspel om iets voor elkaar te krijgen. Wanneer je dit spel doorbreekt geef je je kind een reflectie voor de rest van zijn/haar leven. Dit spel wordt constant binnen onze samenleving gespeeld en het is een keuze of je hier aan mee wil doen of niet. Het doorbreekt een diep geworteld patroon waar velen van ons mee worstelen, niet alleen binnen het gezin, maar ook op werk, in relaties en familie.

 

 

 

Reacties