Ouderschapsrubriek: Hoe ga ik om met een zoon die me totaal negeert/doodzwijgt?

Foto: Privé

I love parenting is een initiatief van Diana Renfurm en Eleonora van IJssel. Elke week beantwoorden zij een lezersvraag over ouderschap en opvoeding. Deze week is dat de vraag van Barbara: Hoe ga ik om met een zoon die me totaal negeert/doodzwijgt?

Het gedrag

Negeren/doodzwijgen valt onder een van de vormen van pestgedrag. Als we kijken wat er onder pestgedrag zit, dan zien we dat dit altijd gaat om controle krijgen over andermans gedrag. Je kunt dit voor jezelf nagaan door te voelen wat er bij je gebeurt wanneer iemand je negeert. Het is best lastig om dan bij je eigen standaarden te blijven. Je wil graag dat de persoon weer met je in contact is. Je probeert te bemiddelen, je probeert water bij de wijn te doen om weer nader tot elkaar te komen of je probeert misschien zelfs, ten onrechte, je excuses aan te bieden. Echter werkt er niets totdat je precies doet, of je gedraagt naar, wat de ander van je wil. Dit is het machtsspel van degene die jou negeert.

Waar komt het gedrag vandaan?

Waarom kiest je zoon deze techniek van negeren? Er is namelijk een reden waarom hij controle wil hebben over jouw gedrag. Twee voorbeelden zouden kunnen zijn:

Voorbeeld 1: Jij hebt hem aangesproken op iets waarvan hij weet dat het klopt. Hij zou kunnen denken: “Vertel me niet steeds wat ik eigenlijk al weet maar niet wil zien, omdat ik dan verantwoordelijkheid moet nemen voor de keuze die ik maak. Als ik iets niet weet, dan hoef ik me er ook niet verantwoordelijk voor te voelen en dan kan ik achteraf zeggen; ‘Tja dat heb ik gedaan omdat ik niet beter wist.’ Dus mam stop met al je goedbedoelde adviezen en al je vragen die mij tot denken aansporen, want ik wil juist m’n kop in het zand steken.”

Voorbeeld 2: Wellicht voelt hij zich bedrogen door iets wat je hebt gezegd of gedaan. Hij gaat het gesprek niet aan, maar kiest ervoor zich af te sluiten in plaats van verantwoordelijkheid te nemen en te vertellen wat hij voelt. Door je te negeren kan hij de bal bij jou neerleggen. Vaak is dit uit onmacht, omdat hij geen andere manier weet hoe met deze gevoelens om te gaan. Zij uitnodiging is om expressie te geven aan dat wat hij voelt.

Jouw relatie met jezelf

Het kind wordt geconfronteerd met een situatie en hoe hij/zij hiermee om kan gaan. Dit kan gevoelens van onmacht naar boven brengen waardoor het kind naar een gedrag grijpt waarvan hij/zij denkt (of al eerder heeft ervaren) dat het in zijn/haar voordeel zal werken. Wat triggert dit gedrag bij jou wanneer mensen jou negeren? Neem je het persoonlijk of observeer je het effect wat dit heeft op jouw gezin? Als je voelt dat je het persoonlijk neemt, heb je dan wellicht oud zeer van mensen die je in het verleden hebben genegeerd om je te manipuleren? Dit is belangrijk om je te realiseren. Kinderen weten namelijk precies op welke knoppen ze bij jou moeten drukken.

Tot slot

In beide voorbeelden zien we het thema ‘verantwoordelijkheid nemen’ en ‘je wel of niet capabel voelen om met de situatie om te gaan’ terug. In hoeverre leven we dit als ouder zelf en wat  hebben we als voorbeeld meegekregen in onze eigen groei, om het vervolgens te kunnen reflecteren naar onze kinderen.

Heb je ook een vraag voor I love parenting? Mail dan naar [email protected] 

 

Reacties