De ouderschapsrubriek van Vrouw Nieuws

Diana & Eleonora
Foto: Danna Fotografie

I love parenting is een initiatief van Diana Renfurm en Eleonora van IJssel, die beide ouder zijn en ouders begeleiden in het ouderschap. Door wat ze zelf ervaren en waar ze in hun eigen ontwikkelproces tegenaan lopen, gecombineerd met wat ze om zich heen zien en horen, werd het hen duidelijk hoeveel mythes in stand worden gehouden en er naar quick fixes wordt gezocht om ‘problemen’ op te lossen. Waar ze zich steeds meer bewust van zijn geworden en wat ze zelf ook ervaren, is de investering die we als ouders hebben in overtuigingen, verwachtingen en hoe we het doen in de ogen van onze omgeving.

De relatie met jezelf is fundamenteel in het ouderschap. Dit zijn Diana en Eleonora veel meer gaan verdiepen in zichzelf en brengen dit in hun coachingsessies naar voren. Zeker in het huidige tijdperk van labels plakken op het gedrag van kinderen is het belangrijk om goed te blijven voelen en inzien wat klopt en niet klopt. Al het gedrag wordt ondergebracht in vakjes en kinderen worden gecategoriseerd in verschillende boxen. Hierdoor worden bij veel ouders hun eigen realisaties en interne wijsheid ontnomen hoe met situaties om te gaan. Dit komt de band tussen ouders en kinderen niet ten goede. Uiteindelijk gaat het in het ouderschap om het bouwen van relaties, namelijk die met jezelf en met je kind/eren.

De naam I love parenting gaat over de liefde, begrip, ruimte en verwondering als belangrijkste ingrediënten in het proces van ouderschap, naar jezelf en je kinderen. Je leert zoveel van een relatie met kinderen als je toelaat de onnatuurlijke machtspositie binnen het ouderschap los te laten, door naast je kind te lopen en ze te begeleiden in hun eigen vormingsproces. In plaats van ze te willen kneden in een pasklare acceptabele maatschappelijke vorm.

Verantwoordelijkheid van de hele gemeenschap

It takes a village to raise a child”. Van oudsher werd het ouderschap gezien als een verantwoordelijkheid van de hele gemeenschap waar kinderen deel van uitmaakten. Dit gaf een schat aan verschillende reflecties en inzichten en een support naar elkaar. Hierdoor is er minder vergelijking, druk om het goed te doen en veel meer support van en naar elkaar hoe om te gaan met bepaalde situaties.

Naast de verschillende ontwikkelingsopleidingen en coachingstrajecten die Diana en Eleonora hebben gevolgd, is hun eigen levenservaring de grootste bron van inspiratie en wijsheid. Dit krijgen ze terug in hun coachingsessies en mensen om zich heen. We hoeven als ouder niet te leunen op boeken en maatschappelijke regels en voorschriften buiten onszelf. I love parenting brengt de simpelheid terug in ouderschap door het te maken over relaties en groei. Elke fase waar je als ouder en kind in komt, mag je durven ontdekken vol verwondering en vertrouwen op wat je voelt en van nature weet. Het proces van leren lopen waarbij vallen en opstaan een onderdeel is en het niet gaat om goed en fout, is hetzelfde als het proces van ouderschap. We leren door te doen en te kijken wat wel en niet werkt, ieder op zijn/haar eigen manier. Hierdoor leren we op een natuurlijke wijze een manier van opvoeden dat gericht is op de relatie tussen jou en je kind/eren.

I love parenting beantwoordt elke week een vraag van een lezer over ouderschap en opvoeding. Loop je ergens tegenaan of wil je soms heel hard wegrennen? Schrijf en deel het met I love parenting. Mail naar: [email protected] met in de subject ‘lezersvraag I love parenting’.

 

Reacties