Bingewatch tips: de 10 beste Scandinavische thrillers op Netflix

Foto: Netflix (serie Quisand)

Scandinavische series en films zijn ontzettend populair. En dan natuurlijk met name de spannende thrillers. Dat begon allemaal met (de oorspronkelijke en Deense) The Killing. Daarna kwam het zeer populaire The Bridge op Netflix. Sindsdien zijn deze series van Scandinavische bodem niet meer weg te denken van het on demand platform. Girls in Film Nathalie Schuit maakte een lijstje met de tien beste Scandinavische series op Netflix gebaseerd op hun IMDb-score.

1 – The Bridge (Bron/Broen) (2011-)

Maker: Hans Rosenfeldt | Cast: Sofia Helin, Kim Bodnia, Thure Lindhardt | Land: Zweeds/Deens | IMDb: 8,7 | 4 seizoenen op Netflix Scandithriller-klassieker. The Bridge draait om een brug tussen Denemarken en Zweden, waarop een lijk wordt gevonden. De Deense en Zweedse detectives gaan op zoek naar de dader. Lees het interview van Girls in Film met Sofia Helin!

2 – Trapped (2015)

Maker: Baltasar Kormákur| Cast: Ólafur Darri Ólafsson, Ilmur Kristjánsdóttir, Ingvar Eggert Sigurðsson | Land: IJsland | IMDb: 8,1 | 1 seizoen. Kort nadat een ferry de haven van het IJslandse dorpje Seydisfjördur binnenvaart, spoelt een verminkt lijk aan. Politie-inspecteur Andri vermoedt dat de dader aan boord is en probeert halsstarrig alle passagiers aan boord te houden. Wanneer diezelfde dag een hevige sneeuwstorm aan land komt, is de situatie niet langer houdbaar. Niemand kan het dorp nog in of uit – ook de moordenaar niet. Alle inwoners worden opeens verdachten, maar ze zijn ook allen in gevaar.

3 – Kalifat (2020-)

Maker: Wilhelm Behrman | Cast: Gizem Erdogan, Amed Bozan, Aliette Opheim | Land: Zweeds | IMDb: 8,0 | 1 seizoen op Netflix. Er dreigt een IS-aanslag in Zweden. Agente Fatima wordt op de zaak gezet. Tegelijkertijd ontvouwen zich meerdere relaties die allemaal gebonden zijn aan deze grote dreiging. Onder andere een moeder met een dilemma, een bevlogen en de ambitieuze Fatima blijken onlosmakelijk met elkaar verbonden.

4 – Bordertown (Sorjonen) (2016)

Maker: Miikko Oikkonen | Cast: Ville Virtanen, Anu Sinisalo, Lenita Susi | Land: Finland | IMDb: 7,6 | 2 seizoenen. Een getalenteerde rechercheur neemt een baan in een klein plaatsje in Finland om meer tijd door te brengen met zijn gezin, maar hij krijgt te maken met een reeks schokkende moordzaken. Dit is een soort Sherlock Holmes in Finland. Vanaf de eerste aflevering was het al populair, maar liefst meer dan een miljoen mensen zagen de eerste aflevering in Finland, dus ongeveer 20% van de hele Finse bevolking! Dat is het proberen wel waard.

5 – Midnight Sun (Midnattssol) (2016)

Makers: Måns Mårlind, Björn Stein | Cast: Leila Bekhti, Peter Stormare, Gustaf Hammarsten | Land: Zweden en Frankrijk | IMDb: 7,5 | 1 seizoen. De Franse politieagente Kahina Zadi reist naar Noord-Zweden om een brutale moord op een Franse burger te onderzoeken. Er vallen meerdere slachtoffers tijdens het onderzoek en een tien jaar oud geheim tussen de inwoners van een stad ligt aan de grondslag van de verschillende moorden. Kahina komt een meedogenloze seriemoordenaar op het spoor met een bijzonder macaber plan. De dag des oordeels lijkt aangebroken. Deze serie van de makers van The Bridge werd in 2017 genomineerd voor de Kristallen Award voor de beste Drama van het Jaar! Klik hier voor de trailer.

6 – Springfloden (2016-)

Maker: Rolf en Cilla Börjlind | Cast: Julia Ragnarsson, Kjell Bergqvist, Cecilia Nilsson | Land: Zweeds | IMDb: 7,5 | 2 seizoenen op Netflix. Springfloden gaat heen en weer tussen twee tijdlijnen: een in 1987 en een in 2011. De laatste volgt de politieacademie-studente Olivia. Olivia moet als opdracht een cold case opnieuw bekijken. Deze zaak vond plaats in 1987, en werd toentertijd behandeld door detective Stilton. Met vele vragen onbeantwoord zoekt Olivia hulp van Stilton.
Bekijk hier de trailer van seizoen 1!

7 – Quicksand (2016-)

Makers: Pontus Edgren en Martina Håkansson | Cast: Hanna Ardéhn, Felix Sandman, David Dencik | Land: Zweeds | IMDb: 7,5 | 1 seizoen op Netflix. Deze spannende Zweedse serie is gebaseerd op het boek “Störst av allt” van Malin Persson Giolito. Het verhaal gaat over de 18-jarige Maja. Wanneer er een schietpartij plaatsvindt op haar school wordt zij beschuldigd van moord. Tijdens de rechtszaak komen er details aan het licht die haar zaak in de war brengen. Is Maja echt een moordenaar of ook een slachtoffer?

8 – Wisting (2019-)

Maker: Katrine Valen Zeiner | Cast: Sven Nordin, Thea Green Lundberg, Mads Ousdal | Land: Noors/Engels | IMDb: 7,4 | 1 seizoen op Netflix. Wanneer er in het Noorse dorp Larvik een lichaam wordt gevonden, komt men tot een schokkende ontdekking. De dood wordt gekoppeld aan een Amerikaanse seriemoordenaar die al twintig jaar op de vlucht is. Inspecteur Wisting wordt op de zaak gezet en krijgt hulp van de FBI. Het is waarschijnlijk dat de seriemoordenaar de identiteit van een inwoner van het stadje heeft aangenomen…

9 – Karppi (2018)

Makers: Rike Jokela, Kirsi Porkka, Jara Rantala | Cast: Phila Viitala, Lauri Tilkanen, Jani Volanen | Land: Finland | IMDb: 7,2 | 1 seizoen. In Karppi ontdekt de vrouwelijke detective Sofia Karppi het lijk van een jonge vrouw op een bouwplaats. Dit gebeurt slechts enkele maanden na een tragisch verlies zal echter meer effect op haar leven hebben dan dat ze in eerste instantie gedacht zou hebben. Een reeks gebeurtenissen volgt en het leven van Sofia dreigt vernietigd te worden.

10 – The Valhalla Murders (Brot) (2019-)

Maker: Thordur Palsson | Cast: Aldís Amah Hamilton, Bergur Ebbi Benediktsson, Edda Björgvinsdóttir | Land: IJslands | IMDb: 7,1 | 1 seizoen op Netflix. Inspecteur Arnar reist van Noorwegen naar IJsland, om daar te helpen aan de eerste IJslandse seriemoordenaarzaak. Hij werkt samen met Kata, de leidinggevende inspecteur. De zaak blijkt een race tegen de klok. Vooralsnog lijken de slachtoffers niet gelinkt aan elkaar, maar al snel leidt het spoor ze naar Valhalla, een verlaten jongensschool. 35 jaar eerder vonden daar vreselijke dingen plaats.

Dit artikel is geschreven door Girls in Film

Reacties