Tips om je tafel met kerst feestelijk aan te kleden

Foto: Culinea.nl

In mijn blog De tafel dekken voor een etentje thuis lees je hoe de tafel gedekt kan worden. Maar hier gaan we nog de finishing touch geven aan jouw gedekte tafel. Een leuke tafelversiering geeft extra cachet aan het geheel, vooral bij een feestelijk diner. Maar hoe kan jij je tafel feestelijk aankleden?

Uitnodiging

We beginnen natuurlijk met de uitnodiging. Als je een formeel etentje geeft of een Kerstdiner is het leuk om gepersonaliseerde uitnodigingen te sturen. Deze kan je zelf maken of laten maken door een online drukker.

Decoratie

De trend is groen deze kerst. Niet alleen op je bord, maar ook op de tafel. Veel groene takken en bladeren op tafel, groen servies en zelfs een groen tafellaken. Daarbij lekker veel gouden accenten. Ook verse kruiden zoals rozemarijn, tijm, laurier of salie doen het leuk op tafel. Maak geurende boeketjes van de kruiden die je in de tuin hebt staan en je tafel ruikt ook nog eens lekker. Dit geldt ook voor specerijen, zoals kaneelstokjes, steranijs en kruidnagels. Maak hier een tafeldecoratie van of snijd een citroen of sinaasappel doormidden. Leg dit op een schoteltje en prik hierin een paar kruidnagels en deze heerlijke geur verspreidt zich ook over de tafel. Vooral leuk met de kerstdagen. Maak je eigen bloemstukjes als tafeldecoratie. Gebruik hiervoor kleine vaasjes en houdt de boeketjes of stukjes laag, zodat de gasten elkaar nog wel kunnen zien aan tafel. Dus ook geen hoge kandelaars die hinderlijk kunnen zijn. Kies bloemstukjes die passen bij het soort etentje, of de thema van de avond.
Foto: Culinea.nl

Menukaart

Maak werk van leuke zelfgemaakte menukaartjes die bij de thema van de avond passen. In Word kan je hele leuke voorbeelden van menukaartjes downloaden en maken of Google menukaarten.

Servetten

Vouw de stoffen servetten op een leuke manier, leg er een (gedroogde) bloem, blad of takjes uit de tuin tussen. Koop mooie linten en gebruik die om de servetten mee op te binden. Bekijk op Pinterest of YouTube hoe je servetten leuk kunt opvouwen.

Foto: Culinea.nl

Hoe kan jij je tafel feestelijk aankleden?

Met de kerstdagen wil je de tafel natuurlijk helemaal feestelijk aankleden. Bekijk wat je in huis hebt aan kerstspulletjes. Er zit vast wel iets tussen wat je kunt gebruiken voor de kersttafel. Maak een lange slinger van gouden of zilveren kerstslingers en leg hierbij wat kerstballen of andere kerstboom versieringen met wat waxinelichtjes ertussen. Bestrooi de tafel met glitters.Gebruik een tafelkleed met daarop een stuk glimmende voile stof voor een extra feestelijk tintje. Leg wat dennentakken op tafel of maak er kleine boeketjes van. Of leg een dennentakje in de servetten. Koop grote kerstballen, haal de haakjes eruit en vul ze met zand. Steek dan hierin een paar dennentakjes, bloemen of klimop. Zet (wijn)glazen op tafel met daarin hele kleine kerstballetjes of zet wijnglazen op z’n kop met daarin een hulsttakje en op de bovenkant een rood waxinelichtje. Vul glaasjes met water en doe daarin conifeertakjes uit de tuin, leg er een drijvend kaarsje en verse cranberries in.

Foto: Culinea.nl

Zoals je ziet hoeft het helemaal niet duur te zijn en kan je van alles maken van wat je al in huis of in de tuin hebt. Hoop dat je er wat aan hebt en wens je alvast een fantastisch geslaagd kerstdiner toe.

Dit artikel is geschreven door Hanneke de Jonge van Culinea.nl

Reacties