Tips voor stressvrije feestdagen

Foto: Pixabay

Voor je het weet is het zover….. Kerst. Het vieren van de Kerstdagen staat in de top 10 van de grootste stressveroorzakers. We weten het hele jaar al wanneer het Kerst is, maar toch slaat half december de paniek toe! Bereid je goed en tijdig voor op deze dagen, zodat je tijdens de kerst zelf ook kunt genieten. Hierbij enkele tips voor stressvrije feestdagen.

De grootste stressfactor tijdens de feestdagen is toch wel de zoektocht naar leuke cadeautjes in veel te drukke winkels. Ga op tijd de stad in om de cadeaus in te slaan. Mocht je kerstkaarten versturen, ja ze zijn er die het nog doen, kan je deze al ruim van te voren schrijven en vervolgens pas vlak voor de kerstdagen op de bus doen.

Wat eten we?

De tweede stressfactor is natuurlijk het kerstdiner. Ik zou zeggen: verdeel de taken. Als jij de gastvrouw bent, heb je het al extra druk: het kerstmenu, de boodschappen, tafeldekken, koken, de kerstboom optuigen en het huis netjes en gezellig maken. Als je kerst met een groot gezelschap viert, laat dan iedereen thuis een gerecht voorbereiden en deze meenemen. Dan ligt niet alle druk alleen bij jou. Stem onderling de gerechten af en laat iedereen ook de geschikte wijn hierbij meenemen. In mijn familie doen wij dit al jaren zo en dat bevalt ons prima. Het is elk jaar weer een verrassing hoe het menu eruit komt te zien.

Als je van koken houdt, leef je dan helemaal uit. Zo niet, bestel dan bijvoorbeeld bij de slager een kant en klare (gevulde) kalkoen, rollade of ander gerecht, dat je alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven. Tegenwoordig hebben de supermarkten ook prima kant-en-klaar producten voor de feestdagen, bestel bijtijds de boodschappen online en laat deze bezorgen aan huis. Of schakel een lokale cateraar in voor een bepaald gerecht of het hele menu.

Voorbereiding

Je kunt zelf ook ruim van tevoren soep, de sausjes en dessert(s) maken en invriezen. Dit scheelt veel tijd op de dag zelf. Bereid geen gerechten die je nog nooit gemaakt hebt, maak een bekend recept of kook het gerecht vooraf om te proberen.Vier de Kerstdagen zoals jij het wilt en niet zoals het ‘hoort’.

Ontspanning

Zorg wel dat je deze maand genoeg ontspanning pakt. Deel jouw tijd zo in dat je een moment hebt om tot rust te komen, je hoofd te legen en iets leuks te doen. Maak een strandwandeling, ga het bos in, luister naar muziek of neem een bad om te ontspannen. Om jullie te helpen heb ik vier 4-gangen Kerstmenu’s samengesteld waardoor jij je kunt laten inspireren. Deze staan volgende week op Vrouw Nieuws.

Ik wens jullie relaxte, gezellige en smakelijke feestdagen!

Dit artikel is geschreven door gasthoofdredacteur Hanneke de Jonge van Culinea.

Reacties