Samen weten we hoe wind en water werkt

Angela Marlet-Wiegel
Foto: RVO

Op 5 en 6 maart 2019 bracht het koninklijk paar een werkbezoek aan de Duitse stad Hamburg. vergezeld van een flinke delegatie Nederlandse bedrijven uit de windsector. De Duitsers wilden weten hoe het Nederland gelukt is om zonder subsidie windparken op zee te bouwen. Tja, dat is ook echt een resultaat om trots op te zijn.

Foto: Nederlandse Wind Energie Associatie (NWEA)

Sinds mei 2016 werk ik als communicatie adviseur in het team wind op zee van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dit team organiseert tenders voor marktpartijen om kavels in de Noordzee te bemachtigen voor het generen van windenergie. Ik maakte mee dat de eerste tender een spectaculaire prijsdaling van windenergie opleverde; van 12,4 cent per kilowatt uur naar € 7,27 cent per kilowatt uur. Hiermee stond Nederland internationaal in de schijnwerpers en vanaf dat moment stroomde mijn mailbox vol met verzoeken om presentaties te geven hoe dit mogelijk was. Als communicatie adviseur had ik zoiets nog niet eerder meegemaakt.

Met de tweede tender ging de prijs nog verder om laag; naar € 5,45 cent per kilowatt uur. Deze prijsdaling kon alleen worden bereikt vanwege een goede samenwerking van de overheid en de windsector. De Nederlandse windsector was op dat moment nog niet zo groot. Bedrijven waren voornamelijk in het buitenland actief met windenergie op zee; in Nederland was en is er nog steeds veel weerstand tegen windparken op land.

Het was begin 2017 toen de Nederlandse Wind Energie Associatie (NWEA) RVO om hulp riep. Een internationaal  evenement voor windenergie van WindEurope kwam eind 2017 voor het eerst naar Nederland, naar de Amsterdamse Rai. Dit was dé kans voor Nederland om zich te laten zien, bedrijven en overheid samen. Maar hoe?

Als communicatie adviseur zag ik hier een kans om ons verhaal te vertellen. Een praktijkverhaal dat laat zien hoe overheidsbeleid en marktwerking elkaar kunnen helpen bij de energietransitie. Na snel schakelen met opdrachtgever, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat kreeg ik ruimte om aan de slag te gaan.

Het was maar goed dat de windsector klein was. Want dit scheelde een hoop afstemming. Met hulp van een communicatiebureau ontstond ‘Wind & Water Works’. Een perfecte titel die zoveel meer vertelt dan alleen een verhaal over windenergie. Ook het verhaal over onze historie als ‘windmolenland’, handelsgeest, ervaring met werken op het water, samenwerking nationaal en internationaal, kennisdeling op alle niveaus, innovatie, start ups, werkgelegenheid, opleidingen en nog veel meer.

Op 27 November 2017 werd in de Amsterdamse Rai Wind & Water Works gelanceerd. Zo’n tweehonderd Nederlandse bedrijven die actief zijn in de windsector hebben zich hieraan gecommitteerd. Ook het Nederlandse postennetwerk aan ambassades en consulaten over de hele wereld hebben we voorzien van de Wind & Water Works toolkit. En het werkt! Zelfs onze koning en koningin gaan ermee op stap. Hoe gaaf is dat!

Over mezelf: ongeveer vier jaar werk ik met veel plezier bij RVO aan de realisatie van windenergie op zee. Eigenlijk kan ik alleen het beste uit mezelf halen als ik me inzet voor iets waarin ik geloof en wat ik belangrijk vind. Dat geeft mij energie. En zorgt ervoor dat ik kan zijn wie ik ben. Vreemd genoeg realiseer ik me dat pas het moment dat ik deze blog schrijf.

Portal Wind & Water Works

Het is nog even wachten maar de portal van Wind & Water Works komt eraan. Begin 2020 kun je een prachtig overzicht aan Nederlandse bedrijven zien die actief zijn met windenergie: www.windandwaterworks.com 

Feiten & Cijfers over windenergie op zee in NL
In 2015: 1 Gigawatt beschikbaar aan windenergie vanuit de Noordzee
In 2015: start met uitbreiding windenergie op zee naar 11 GW in 2030
In 2023: 4,5 Gigawatt beschikbaar aan windenergie vanuit de Noordzee
In 2030: 11 Gigawatt aan windenergie vanuit de Noordzee is voldoende om te voorzien aan 40% van onze huidige elektriciteitsbehoefte.
Dit artikel is geschreven door Angela Marlet-Wiegel.

Reacties