Kom uit de klimaatkast

Michaëla Wierdsma
Foto: Lekker Leuk Duurzaam

Het klimaat is van een aardrijkskundig begrip veranderd in een dreiging. Dat ging bijna net zo ongemerkt als de klimaatverandering zelf. Maar je kunt er inmiddels niet meer omheen. Ineens is het er: klimaatangst.

Klimaatangst

Het ene negatieve nieuws na het andere volgt, recentelijk nog in The Guardian waarin een krachtige waarschuwing van meer dan 11.000 klimaatwetenschappers klinkt: ‘Mensen worden geconfronteerd met ongekend lijden als gevolg van de klimaatcrisis.’ Een logisch gevolg is dan ook klimaatangst. Is het tij nog te keren? Is er nog hoop? Wetenschappers worden eindelijk serieus genomen maar politici hobbelen er achteraan. Zij hebben nog steeds een vooral economische en in mindere mate een ecologische agenda.

Je zou er bijna depressief van raken.

Bijna. Je kunt de wijsvinger wel naar overheden en bedrijfsleven wijzen, je wijst nog steeds met drie vingers (middel-, ringvinger en pink) naar jezelf. De vraag is dan: wat kan IK doen om het verschil te maken? Wat kan ik ZELF doen om van een klimaatdepressie een klimaatopklaring te maken?

De kracht van de consument

Michaëla Wierdsma, al ruim dertig jaar milieubewust, stelt zichzelf deze vraag. En concludeert: kom uit de klimaatkast en houd je duurzame levensstijl niet langer binnenshuis. Treed ermee naar buiten. Laat zien hoe krachtig je als consument bent!’ Het bedrijfsleven reageert immers op het gedrag van de consument. Zo’n dertig jaar terug waren er geen vleesvervangers. Nu hebben grote bedrijven de vegetarische consument omarmt.

De politieke arena is niets voor Michaëla. Ze doet zoals ze haar klanten als ondernemerscoach adviseert: doe dat wat dicht bij je ligt. Zo is ze Lekker Leuk Duurzaam begonnen. Met deze community wil ze anderen inspireren dat duurzaam leven juist lekker leuk is. Deze levensstijl geeft vrijheid, rust, ruimte, gezondheid en duurzame relaties. Juist omdat je je eigen keuzes maakt. Haar persoonlijke uitdaging is om haar ecologische voetafdruk te verlagen naar minder dan 1,8 hectare (het aantal beschikbare hectaren aarde voor de huidige wereldbevolking). En dat natuurlijk zichtbaar maken om anderen te inspireren.

Wat je eenmaal weet, kan je niet meer níet weten!

Dat Michaëla nu uit de klimaatkast komt, vindt ze best spannend. “Vroeger was ik al anders. Doe maar gewoon. Dan doe je al gek genoeg, werd er gezegd.” vertelt ze, “Toen ik mij steeds meer verdiepte in de wereld achter voedselproductie en dierenwelzijn, kon ik er niet meer omheen. Wat je eenmaal weet kun je niet meer niet weten.” Ruim dertig jaar terug koos ze voor haar overtuigingen, stopte ze met vlees eten, adopteerde ze bewust kinderen om ze van een betere toekomst te voorzien, en ging consuminderen. Door nu uit de klimaatkast te komen worden alle keuzes die ze maakt onder een vergrootglas gelegd. Spannend én uitdagend. Haar motto is nu: Doe maar gek, je bent al gewoon genoeg!

Geen excuses meer

Er is géén excuus meer om niet zelf actie te ondernemen. Gebruik je kracht als consument. Ontdek hoe eenvoudig je invloed kunt uitoefenen en inspireer ook anderen om dat te doen. Laat zien dat duurzaam lekker leuk is. Weet jij het tij nog te keren en help jij om het klimaat weer als gemiddelde weerstoestand te zien in plaats van een dreiging? Met de levensstijl Lekker Leuk Duurzaam kun je als persoon je impact vergroten op de maatschappij en tegelijkertijd je persoonlijke voetafdruk op de aarde verkleinen. Zo eenvoudig kan het zijn.

Geen idee hoe te starten met deze levensstijl? Op de site Lekker Leuk Duurzaam staat een gratis e-boek voor jou.

Reacties