HSP: van label naar meerwaarde

Martina Schneider
Foto: Unmasked Photography

Recent onderzoek van Michael Pluess, Arthur ARON en Francesca Lionetti heeft uitgewezen dat één op de drie mensen hoogsensitief is. Eerder werd aangenomen dat een op de vijf mensen hoogsensitief is.

Ook Drs. Esther Bergsma heeft onderzoek gedaan naar de burnout verschijnselen onder hoogsensitieve personen (HSPers). Zo’n 5500 HSP deelnemers uit tien landen deden hieraan mee en de uitslag is zorgwekkend. Zo’n vijftien procent van de Nederlanders heeft wel eens een burn-out gehad. Bij HSP-ers is dat percentage 57 procent. In de tien landen blijkt dat drie op de vier HSP-ers weleens overspannen is geweest.

Focus bij teveel prikkels

Martina Schneider, zelf een ervaringsdeskundige HSP-er (precies gezegd een HSSer, High Sensitief Sensation Seeker) en organisator van het HSP congres, vindt dit een zorgwekkende ontwikkeling: ‘In de praktijk heb ik in de GGZ als trajectbegeleider gewerkt en zag vaak dat HSP als autisme, ADHD of ADD gediagnosticeerd werd met de daar bijhorende behandeling en medicatie. Zelf wist ik dat iemand dan met coaching allang geholpen had kunnen worden, had die persoon eerder begrepen dat hij of zij een HSP-er is. De grootste uitdaging van een HSP-er ligt niet in de beperkingen, maar in de overvloed. Het vraagt veel van hen om de focus en energie te bundelen. Vaak heeft zo’n HSP talent zijn probleem zelf niet door. Als je niet goed kan omgaan met je hooggevoeligheid kan dat leiden tot overprikkeling. Daardoor kan je een hoop hinder en klachten ervaren, zoals (chronische) vermoeidheid of zelfs een burn-out.”

Uit het probleemhokje

Als een HSP-er te veel hooi op z’n vork neemt, is het vooral aan de mensen om hem heen om de helpende hand te bieden. De beste manier om dit aan te pakken is om de HSP-er in kwestie uit te leggen hoe hij zijn veelvuldige impulsen kan combineren met de juiste vaardigheden en verwachtingen. Zo herkent een HSPer eerder zijn meerwaarde en kan hij het beter vertalen naar zijn omgeving. De gevolgen van gemis aan informatie over HSP en verkeerde toepassing van de oplossingen in de werkvormen met HSP-ers zijn groot en dat frustreert Martina. “Wordt een HSP-er in het hokje ‘probleemgeval’ gezet, komt hij per definitie niet goed uit de verf op het werk, in het onderwijs of in de zorgsector. Dit leidt tot veel onnodige problemen, kosten en teleurstellingen.”

Kwaliteiten van HSP-ers

HSP-ers hebben een gevoelig zenuwstelsel. Ze hebben als het ware grotere ‘antennes’. Daardoor zijn ze zich vaak bewust van dingen die anderen totaal ontgaan, ze doorzien sneller verbanden, risico’s en mogelijkheden. Dat maakt hen zorgzaam, nauwgezet, voorzichtig, wijs en creatief. Hoogsensitiviteit is een kracht die meer waarde kan toevoegen aan onze maatschappij. Om de kracht en eigenschappen van mensen met hoogsensitiviteit verder op de kaart te zetten, organiseert Martina jaarlijks een HSP Congres.

Martina: “Hoe herken je zo’n vastgelopen HSP talent en hoe help je hem eruit? Dat is het doel van het HSP Congres. Handvatten en informatie bieden om hier gehoor aan te geven. Voor nu is het een ondergeschoven onderwerp waar alleen in probleemgevallen over gesproken wordt. Dat vind ik jammer en onterecht, want een HSPer zit bomvol talent.”

“Met het jaarlijkse HSP Congres creëren we een groter bewustzijn omtrent de kracht en kwaliteiten van hoogsensitiviteit. Hiermee hopen we een brug te slaan tussen wetenschap en praktijk. Daar zitten nog veel gaten en onbegrip tussen. Dat is mijn ambitieuze missie. Ik geloof in HSP talent en daar hoort geen probleemhokje omheen.”

Meer weten over HSP? Kijk op www.hspcongres.nl en profiteer van 10 procent korting met promotiecode HSPVROUW.

 

Reacties

Cookieinstellingen