Sharon: “Als je elk uur naar de wc moet, is dat best gênant”

Foto: Hevigbloedverlies.nl

Iedere vrouw met hevig bloedverlies (Menorragie) tijdens de menstruatie heeft een verhaal. Een bloedserieus verhaal. Dat hoor je alleen zelden en dat is raar, aldus de landelijke campagne Bloedserieus, die in de maand november van start gaat. Vrouw Nieuws besteedt hier nu alvast wekelijks aandacht aan, omdat er veel misverstanden bestaan. Daarbij mag het taboe dat nog steeds op menstruatie rust, doorbroken worden.

Van haar 16de tot haar 24ste slikte Sharon de pil. Het leek in die periode alsof het goed ging met haar cyclus. Ze stopte omdat ze zwanger wilde worden, maar kreeg problemen met haar menstruatie: die bleef weg. Ze liep weken achter elkaar met heftige buikpijn rond. Ze kon niet meer en ging naar de huisarts. Ze bleek PCOS te hebben.

PCOS betekent dat een vrouw niet elke maand een ovulatie heeft. Bij sommige vrouwen komt er nooit een eitje vrij, bij anderen af en toe. “Ik menstrueer onregelmatig, waardoor ik hevige buikpijnen heb. Als ik menstrueer, verlies ik veel bloed. Ik loop drie a vier dagen met kraamverband rond en moet dit elk uur vervangen. Ik voel me slap, moe en kan niks doen, behalve op de bank liggen.”

PCOS

Uit onderzoek kwam naar voren dat ze een bacterie in haar baarmoeder had. Omdat ze een kinderwens had, werd ze doorgestuurd naar de gynaecoloog. De bacterie bleek met antibiotica te behandelen, maar uit dat onderzoek bleek dus ook dat ze PCOS had. Na twee maanden werd ze wel zwanger van haar zoontje, die inmiddels vier is. “Daarna ging het prima met mijn menstruatie. Vervolgens werd ik spontaan zwanger van de tweede. Mijn dochter is nu 2 jaar.”

Na haar laatste zwangerschap, nu anderhalf jaar geleden, begon ze weer hevig te menstrueren. “Oh, maar dat hoort bij PCOS”, zei de huisarts. “Ik heb ook last van een behoorlijke baarmoederverzakking, waar ze niets aan kunnen doen. Ik loop nu thuis tegen problemen op die niet leuk zijn. Ik ervaar veel onbegrip. Ik kan niet van de bank afkomen en heb veel pijn. Een oplossing zou zijn dat mijn baarmoeder eruit wordt gehaald, maar ik ben nu 31. Ik weet niet of ik nog een kinderwens heb.”

Er zit veel schaamte op dergelijke klachten volgens Sharon. “Dat had ik zelf ook, en nog steeds. Ook op mijn werk. Ik werk met best veel mannen. Als je elk uur naar de wc moet, is dat best gênant. Een keer ben ik gigantisch doorgelekt. Ik voel me opgelaten en heb het gevoel dat al die ogen van mijn collega’s in mijn rug prikken. Ik probeer me niet ziek te melden, maar een enkele keer doe ik dat wel.”

“Ik zou willen dat er meer begrip en openheid zou zijn”

Als tijdelijke oplossing is Sharon weer aan de pil. Het ging niet langer. “Ik ben niet helemaal mezelf door de bijwerkingen en ben humeurig. Dit levert strijd op thuis. Mijn partner vindt mij chagrijnig. Maar als ik van de pil afga, wordt mijn menstruatie weer heel hevig. Het is een negatieve spiraal. Ik zou willen dat er meer begrip en openheid zou zijn. Ik kan er in mijn eigen omgeving niet goed over praten. Ik zou willen dat vrouwen hun klachten serieus nemen. Maar ook de huisartsen. Die van mij neemt mij niet helemaal serieus. Die zei dat ik te jong was voor dit soort problemen en heeft me naar huis gestuurd. De enige oplossing is een baarmoederverwijdering.”

Een campagne als Bloedserieus is zeker nodig is, aldus Sharon. “Zowel voor het publiek, maar ook voor huisartsen. Dokter Google is niet altijd je beste vriend als je iets mankeert, maar de huisarts is dat in mijn geval zeker ook niet. De impact van menstruatieproblemen wordt zwaar onderschat. Je stuit op onbegrip. Ik vind dat daar best meer aandacht voor mag komen.”

Reacties