Huisarts Marian van den Brink: “Het is belangrijk dat vrouwen weten dat er behandelopties zijn tegen hevig bloedverlies.

Marian van den Brink
Marian van den Brink
Foto: Privé

Rond de dertig procent van de vrouwen heeft last van hevig bloedverlies, maar huisartsen zien het puntje van de ijsberg in hun praktijk, aldus Marian van den Brink. Veel vrouwen gaan niet naar de huisarts, omdat ze denken dat hevig bloedverlies erbij hoort, bijvoorbeeld omdat hun moeder het ook had. Maar er rust ook nog een taboe op. In het kader van de campagne Bloedserieus sprak Vrouw Nieuws huisarts Marian over haar onderzoek naar de behandeling van hevig menstrueel bloedverlies.

Hoe vaak meldt een vrouw zich met de klacht hevig bloedverlies? “Dat zijn er negen op de duizend per jaar. Dit is veel minder dan de hoeveelheid vrouwen die werkelijk last hebben.Slechts een klein deel meldt zich dus bij een arts voor een behandeling. De rest blijft rondlopen met klachten.”

Landelijk onderzoek

Samen met andere huisartsen en gynaecologen heeft ze landelijk onderzoek gedaan onder 270 vrouwen die last hebben van hevig bloedverlies om te kijken wat de beste behandeling is. “We wisten van beide behandelingen dat ze effectief waren, maar ze zijn nog nooit goed direct met elkaar vergeleken. Het gaat om de kwaliteit van leven van de vrouw. Wat is de beste keuze voor patiënten? Is dat de Mirena spiraal of endometrium ablatie (Novasure)? Bij laatstgenoemde wordt de oppervlakkige laag van het baarmoederslijmvlies aan de binnenkant van de baarmoeder weggebrand. Dit gebeurt door een gynaecoloog en is een dagbehandeling.”

Ze wilden aantonen dat de Mirena spiraal even goed is als de ablatie behandeling, in ieder geval niet slechter. Het voordeel van een spiraal is dat deze door een huisarts kan worden geplaatst en er ook weer uitgehaald kan worden. Je hoeft dus niet, zoals met ablatie, naar een operatiekamer. “Ablatie is geschikt voor vrouwen die geen kinderwens meer hebben. Het is gevaarlijk om daarna zwanger te worden. Het is geen anticonceptie methode, de spiraal wel. Daarmee sla je met de Mirena spiraal twee vliegen in één klap.”

Als huisarts heb je als handvat een richtlijn als een vrouw zich meldt met hevig bloedverlies. “Je kan kiezen voor medicijnen, een hormoonspiraal of verwijzing naar de gynaecoloog voor endometrium ablatie of een baarmoederverwijdering. De vraag is of huisartsen deze richtlijnen wel voldoende opvolgen. Vaak worden er medicijnen voorgeschreven, geen spiraal, terwijl die effectiever is en bovendien makkelijk te plaatsen door de huisarts. Voor anticonceptie wordt de spiraal wel veel toegepast, maar voor klachten bij hevig bloedverlies zien we dat huisartsen deze nog te weinig gebruiken.”

Na twee jaar onderzoek was er een klein verschil in de hoeveelheid menstrueel bloedverlies. Vrouwen in de mirena-spiraal groep vloeiden gemiddeld iets meer dan in de ablatie groep, maar geen significante verschillen in het percentage vrouwen met succesvolle vermindering van de hoeveelheid bloedverlies (87 versus 94 procent). Ook waren er geen duidelijke verschillen wat betreft patiënttevredenheid, invloed op dagelijkse kwaliteit van leven en seksualiteit in beide behandelgroepen.

Oorzaak hevig bloedverlies

Wat is eigenlijk de oorzaak van hevig bloedverlies? “Bij meer dan de helft van de vrouwen zien we geen onderliggende oorzaak. Dit bekent dat er geen ziekte aan ten grondslag ligt. Bij de andere vrouwen kan de oorzaak bijvoorbeeld een vleesboom of poliep zijnen bijeen klein gedeelte wordt het hevig vloeien veroorzaakt door een stollingsstoornis, naar schatting bij zo’n 13 procent. Von Willebrand ziekte is de meest voorkomende We vragen wel aan vrouwen of ze al hevig vloeien sinds hun eerste menstruatie of dat het recent zo is. Ook is het belangrijk om te weten of er stollingsstoornissen in de familie voorkomen.”

Hevig bloedverlies is zeker niet normaal, aldus Marian, wij kijken ook hier naar de invloed op dagelijks leven. Als je dermate menstrueert dat je je werk of andere activiteiten niet normaal kan uitvoeren, dan beschouwen we dat als hevig. Er zitten vrouwen tussen die elke paar uur moeten verschonen en ondanks dubbele bescherming (maxi tampon en maandverband) alsnog doorlekken. Die zullen zich tijdens die hevige dagen ziek moeten melden.”

Er is nog veel winst te behalen door meer aandacht aan dit onderwerp te besteden. “Er is wat aan te doen, dus de eerste stap is: praat met je huisarts. Vrouwen denken dat het een normale menstruatie is en praten er niet over. Boven de vijfendertig jaar zien we een toename van  hevig bloedverlies. Dit kan komen door zwangerschappen, hormonale veranderingen, doordat vrouwen richting menopauze gaan. Ik ben blij met de campagne bloedserieus. Het is belangrijk dat vrouwen weten dat er behandelopties zijn. Ze hoeven zich niet beschaamd te voelen. Neem dus die stap.”

Reacties

Cookieinstellingen