Zo bescherm je jouw huid optimaal tegen de zon!

Foto: Unsplash

Blote jurkjes, kleurige bikini’s, het warme zonnetje op je huid. De zon is fijn en heeft zeker haar voordelen. Ik zit niet voor niets 4 maanden per jaar op Bali. De zon is een bron van vitamine D. En dat is heel goed voor ons. Zo is vitamine D goed voor onze botten, tanden, weerstand én maken we extra geluk stofjes aan. Maar de zon is ook erg gevaarlijk voor je huid. De uv-straling kan je huid verbranden. Een verbrande huid is flink beschadigd en vergroot de kans op huidkanker. Het is dus heel belangrijk om goed jezelf goed te beschermen! Wij geven jou de beste tips om jezelf te beschermen tegen de zon. Zo kun jij zorgeloos van het zonnetje genieten.

Know your facts

Allereerst is het goed om te weten dat de zon verschillende lichtstralen uitstraalt. Naast de bekende ultraviolet, namelijk UV-A en UV-B, straalt de zon ook infrarood uit. Infrarood is de straling die ons warmte geeft. En dan is er ook nog licht, het licht waardoor wij dingen kunnen waarnemen. Ultraviolet straling is schadelijk voor de mens. UV-B wordt grotendeels door de dampkring tegengehouden, maar bij een blauwe lucht dringt er toch nog vrij veel door tot aan het aardoppervlak. UV-B is de belangrijkste veroorzaker van huidkanker. UV-A daarentegen dringt vrij makkelijk door tot het aardoppervlak en is de minst schadelijke. Toch kan ook UV-A in hogere dosis leiden tot versnellen van het verouderingsproces van de huid en huidkanker.

Gelukkig probeert de huid zichzelf te beschermen tegen de uv-straling. Dit gebeurt door het aanmaken van pigment dat in de cellen van de opperhuid wordt gelegd. Het pigment is als het ware een parasolletje voor je cellen. Dat bruine kleurtje is dus niet alleen mooi, maar heeft ook wel degelijk een functie. Mensen die moeilijk pigment aanmaken (zeer blonde mensen of mensen met rood haar) zijn dus veel minder goed in staat die bescherming te vormen en hebben dus een veel groter risico op het krijgen van huidkanker dan mensen die wel makkelijk bruin worden, of die van nature al een donkere huid hebben.

5x tips

  • Smeren, smeren, smeren!

Smeer jezelf altijd in. Het liefst elke dag, ook op bewolkte dagen. Je kunt ervoor kiezen om een dagcrème te gebruiken met een beschermingsfactor. Zo ben je altijd beschermt tegen de zon. Ga voor een hoge factor, je wordt heus nog wel bruin. Smeer jezelf een half uur voordat je de zon in gaat in. Zo ben je zeker weten beschermt. En niet 1 keer per dag, maar smeer jezelf af en toe even opnieuw in.

  • Kers op de taart

Het is tegenwoordig hartstikke hip om een hoedje te dragen. Van petjes, sailorcaps, grote overdreven hoeden, tot ‘vissershoedjes’. Combineer met een toffe zonnebril en je bent helemaal klaar om het strand te trotseren. En zo bescherm je ook nog eens extra je gezicht. (wel ook nog blijven smeren!)

  • Uit de zon

Vermijd op het heetst van de dag de zon. Tussen 12:00 uur en 15:00 uur is de zon het felst. Zoek de schaduw op, bedek je hoofd en schouders of ga voor een siësta… Oppervlakten als sneeuw, water en zand versterken trouwens de kracht van de zon.

  • After sun

Gebruik altijd aftersun als je veel zon hebt gevangen! Dus niet alleen als je knalrood bent. After sun hydrateert en kalmeert de huid.

  • Stay hydrated

Drink voldoende water. Zo vul je je vochtbalans weer aan en voorkom je dat je uitdroogt – of nog erger, een zonnesteek oploopt. Wees zuinig met alcohol in de volle zon. Die kan er flink inhakken. Alcohol onttrekt namelijk vocht aan je lichaam, net als de zon. Je kunt je voorstellen dat dat niet fijn is.

De fabeltjeskrant

Er zijn een hoop fabeltjes over de zon en hoe je je daartegen het beste kunt beschermen. Wij hebben ze voor jou op een rijtje gezet:

‘Ik heb mij met een hoge factor ingesmeerd dus 1 keer smeren is genoeg’
Niet waar. Factor 60 heeft niet een 2 keer zo hoog niveau van bescherming als factor 30. Een hogere factor beschermt beter, maar 1 keer smeren is zeker niet genoeg. Het is effectiever om je gedurende de dag steeds opnieuw in te smeren.

‘Ik verbrand niet dus ik hoef mij niet in te smeren’
Niet waar. Als je huid niet verbrandt, wil dat niet zeggen dat je huid niet kan beschadigen door de zon. De zon kan leiden tot onzichtbare schaden die uiteindelijk net zo schadelijk is

‘Ik ben al bruin dus ik kan niet meer verbranden’
Niet waar. Je bruine kleur beschermt je misschien een klein beetje tegen de zon, maar zeker niet genoeg. Daarnaast betekent dat bruine kleurtje dus eigenlijk dat je huid al beschadigd is. Bescherm jezelf dus altijd tegen de zon, ook als je al een sunkissed kleurtje hebt.

‘In de schaduw hoef ik mij niet in te smeren’
Niet waar. Uv-straling is er altijd, overal. Klinkt creepy he? Maar ook indirecte straling kan de huid beschadigen.

‘Het is bewolkt, dus ik heb geen zonnebrand nodig’
Niet waar. Zelfde verhaal. Smeren dus, ook als er wolken zijn.

Dit artikel is geschreven door I Love Health.

 

Reacties