Zomerdepressie: als de zon niet schijnt in je hoofd

Foto: Unsplash

Op I Love Health hebben wij verschillende blogs staan over herfstdipjes en winterdepressie. Iets wat we heel normaal vinden. Het wordt grauwer buiten, vroeger donker en de dagen zijn korter. Misschien voel jij je door de feestdagen eenzaam en daardoor minder happy. Gelukkig wordt het altijd weer voorjaar. Zodra de zon tevoorschijn komt verdwijnen die winterdipjes als sneeuw voor de zon. Lekker naar buiten, snoet in de zon, instant happy feelings. Maar dat geldt niet voor iedereen. Want wat als de zon niet schijnt in je hoofd? Wij doken in het begrip ‘zomerdepressie’.

Zomerdepressie

Herfstdipje, winterdepressie, voorjaarsmoeheid, zomerdepressie; het zijn allemaal vormen van seizoensgebonden depressies. Een seizoendsgebonden depressie is een ontregeling van je stemming die jaarlijks terugkomt in hetzelfde jaargetijde. 0,1 procent van de mensen in Nederland heeft last van een zomerdepressie. Mensen met een zomerdepressie hebben bijvoorbeeld last van het felle licht. Het is langer licht en de temperaturen zijn hoger, dit kan er aan bijdragen dat mensen slechter slapen en kortere nachten maken. Zoals je misschien zelf wel herkent, word je niet vrolijker van weinig slaap. Slaaptekort kan een hele grote invloed hebben op onze stemming.

Naast langere en warmere dagen, verandert ook je sociale omgeving in de zomer. De zomer staat gelijk aan overvolle terrasjes, dagjes strand, barbecueën in het park met vrienden en genieten van het heerlijke weer. Mensen met weinig sociale contacten kunnen zich hierdoor extra eenzaam voelen. Net als met de feestdagen in december.

In de zomer komen de blote benen weer tevoorschijn. Wij zijn helemaal voor body positivity, iedereen is prachtig. Maar voor mensen met een (zeer) negatief lichaamsbeeld kan de zomer best wel lastig zijn. Zomerkleding ‘verhult’ nou eenmaal minder dan winterkleding. Hierdoor kun je je extra onzeker voelen. Soms vermijden mensen zelfs liever sociale situaties door binnen te blijven, om zichzelf te verstoppen.

In de zomer wordt het drukker op straat. Iedereen gaat spontaan de deur uit om zonnestralen op te vangen. Als je snel overprikkelt bent, is dat soms best hectisch. Misschien herken je het gevoel wel dat je liever even een dagje binnen bleef omdat je geen zin had in mensen of drukte. Het kan voor sommige mensen leuke dingen doen echt in de weg staan. En juist leuke dingen doen, is goed om sombere gevoelens tegen te gaan.

Wees lief voor elkaar

Wat voor mensen met een zomerdepressie extra moeilijk is, is het onbegrip. Wij kunnen ons allemaal vinden in het sombere gevoel dat de donkere, gure dagen in januari met zich meebrengen. Maar vinden het moeilijker om in te denken dat je niet gelukkig wordt van de zon op je gezicht. Door je onbegrepen te voelen, kun je nog somberder worden.
Laten we met z’n allen wat liever voor elkaar zijn. Heb jij het idee dat iemand in jouw omgeving in de weken naar de zomer toe steeds somberder wordt? Praat er over. Probeer niet te oordelen, je kunt niet in iemands hoofd kijken.

Herken jij je in een zomerdepressie en wil jij jouw verhaal met ons delen? Wij zouden het fijn vinden om een mailtje van jou te ontvangen.

Dit artikel is geschreven door I Love Health.

Reacties