Topvrouw Debbie Alders over balans, ambitie, gezin, vooroordelen en zelfzorg

Debbie Alders
Foto: Privé

Het combineren van werk en gezin is praktisch onmogelijk, zo blijkt uit recent Europees onderzoek van Sitly. Hoe doen vrouwen dit met een topfunctie? Daar wordt vaak van gezegd dat ze te ambitieus en hard zijn en te weinig op het schoolplein staan. Kan je het als vrouw ooit goed doen? Nieuws.nl ging op onderzoek en sprak Debbie Alders (47), Managing Director bij CRM Partners. Ze heeft een meer dan fulltime baan en is moeder van twee kinderen (6 en 8 jaar) en een stiefzoon (15).

Balans

Debbie ervaart een goede balans in haar leven, waarbij werk en privé door elkaar heen lopen. “Ik vind dat fijn. Er bestaat voor mij geen harde scheidslijn. Ik heb veel flexibiliteit, waardoor ik prima naar een tienminuten gesprek op school kan. Dan doe ik wat werk in het weekend als dat nodig is. Ik heb veel hulp van mijn ouders en ik werk twee middagen in de week thuis, zodat ik mijn kinderen van school kan halen. Soms is het even zo dat ik moet doorknallen met werk, maar dan is het vaak de week erop weer rustiger.”

De man van Debbie werkt ook fulltime. “Wij vangen elkaar op. Ik moet weleens op reis voor een Europese management meeting, dan ben ik twee nachten van huis. Ik vind het niet erg om in de avonden of weekenden te werken, zolang het niet structureel is. Ik vind mijn werk heel leuk en ik zie mijn werk niet als werk. Het gaat om het plezier wat ik heb in mijn werk en het resultaat, niet om het aantal uren. Voor mij is de balans geen probleem.”

Ambitie

“In mijn werkervaring tot nu toe wil ik altijd heel snel mee kunnen beslissen. Het maakt niet uit welke rol ik dan heb, maar ik wil wel verschil maken. Dat kan het beste als je ergens zit waar je mee kan beslissen. Dat vind ik belangrijk en dat is voor mij ambitie. Ik heb nooit van tevoren bedacht welke functie ik wil hebben, als ik maar het gevoel heb dat wat ik doe, waarde toevoegt aan een bedrijf. Ik wil substantiële veranderingen kunnen doorvoeren, waarbij ik me richt op dingen die ik leuk vind om te doen. Je kan in iedere functie verschil maken, maar als ik op organisatorisch niveau werk, zoals nu, heb ik overzicht op het gehele bedrijf en beslis ik mee in de koers die we varen.”

Rolmodel

“Ik zie mezelf niet echt als een rolmodel. Ik vind het belangrijk dat je doet wat je leuk vindt. Ik heb plezier in mijn werk en vind het leuk om anderen te inspireren. Maar ik raak ook geïnspireerd door de mensen om mij heen. Het is belangrijk dat je je eigen pad volgt in wat je wilt bereiken, of je nu vrouw of man bent. Alles is mogelijk, maar het is wel een keuze die je maakt. Voor de een is dat een management functie, voor de ander iets anders.”

Debbie zit met twee mannen in de directie en merkt dat ze elkaar mooi aanvullen. “Iedereen brengt eigen kwaliteiten mee. Ik zit waar ik nu zit, omdat ik iets extra’s meebreng qua talent. Ik denk dat wij als vrouwen iets waardevols te brengen hebben in organisaties, bijvoorbeeld onze leiderschapsstijl. Wij kunnen goed aanvoelen wat er om ons heen gebeurt en dit vervolgens vertalen naar wat er nodig is. Ik ga volgende maand een damesborrel organiseren op mijn werk. Ik vind het mooi dat we aandacht hebben voor vrouwelijk leiderschap en talent. Uiteindelijk gaat het om de binding die we hebben met elkaar.”

Vooroordelen en aannames

“Ik heb geen last van vooroordelen. Soms wordt mij weleens gevraagd hoe ik het allemaal organiseer en daar geef ik dan antwoord op. Ik ga daar verder niet in mee. Ik ondervraag anderen ook niet hoe ze het doen.”

Zelfzorg

“Goed voor mezelf zorgen gaat wat makkelijker nu de kinderen ouder zijn. Ik heb wat meer tijd voor mezelf. Ik zorg altijd dat ik genoeg slaap, dat vind ik heel belangrijk. Ik ga af en toe sporten en heb net een horloge aangeschaft om mijn stappen te tellen. Ik probeer mijn eigen rustmomenten te pakken, zoals even een tijdschrift lezen. We hebben bij CRM Partners het beleid dat we altijd de trap nemen en sinds anderhalf jaar hebben we een fijn restaurant met gezonde smoothies en salades. Sindsdien eet ik gezonder op werk dan thuis. Soms ben ik wel moe, maar ik weet wanneer ik gas terug moet nemen. Dan doe ik even een dag niets in het weekend.”

Schuldgevoel

“Vroeger had ik daar meer last van, nu nauwelijks meer. Ik ben veel leuker voor mijn kinderen als ik werk. Mijn kinderen vinden het prima dat ik werk, dus daar heb ik geen schuldgevoel bij. Soms voel ik me weleens schuldig naar school toe: doe ik daar wel genoeg? Maar ik heb vorig jaar nog in de ouderraad gezeten, dus eigenlijk valt dat wel mee. Ik ervaar dat ik het beste van twee werelden heb momenteel. Ik vind het belangrijk om veel liefde en aandacht aan mijn kinderen te geven als ik er ben. Het gaat daarbij niet om het aantal uren.”

Trots

“Ik ben trots op hoe en waar ik sta in het leven en op wat ik bereikt heb. Dat ik een ontzettend fijn en lief gezin heb en plezier heb in mijn werk en in mijn leven, waarin ik veel meer vertrouwen ervaar. Mijn leven is nu heel stabiel. Dat is weleens anders geweest, want ik ben veel verhuisd in mijn jeugd. In de banen die ik tot nu toe heb gehad, ben ik altijd de uitdaging aangegaan. Ik ben trots dat ik mezelf blijf ontwikkelen. Eén ding weet ik zeker: ik zal nooit stil gaan zitten.”

Lees ook:

 

Reacties