Rede Nami strijdt voor vrouwenrechten door middel van graffiti

Foto: Rede Nami/Mama Cash

Rede Nami is een feministisch graffiti collectief dat is opgezet door kunstenares Panmela Castro. Onder de graffiti naam Anarkia begon zij met ‘urban art’ en wist ze op een slimme manier haar activisme en kunst te combineren.

Rede Nami heeft er onder andere voor gezorgd dat de Maria da Penha- wet, een wet tegen vrouwenmishandeling, onder de aandacht kwam in de sloppenwijken van Rio de Janeiro. Deze wet is vernoemd naar de vrouw die zo ernstig mishandeld was door haar man dat ze voor het leven verlamd was.

Foto: Rede Nami/Mama Cash
Foto: Rede Nami/Mama Cash

Met graffiti probeert de oprichtster met haar werk bewustzijn te creëren voor vrouwenrechten. Ook probeert ze aandacht te leggen op de alomtegenwoordigheid van gender gerelateerd geweld in Brazilië. Haar graffiti is haar eigen vorm van sociaal activisme: ze gelooft dat boodschappen die verteld worden door middel van graffiti kunnen bijdragen aan positieve veranderingen op sociaal gebied.

Foto: Rede Nami/Mama Cash
Foto: Rede Nami/Mama Cash

In 2012 werd Panmela door Newsweek Magazine uitgeroepen tot 1 van de 150 ‘Women who Shake the World’. Mama Cash steunde Rede Nami in 2011 en 2012.

Foto: Rede Nami/Mama Cash
Foto: Rede Nami/Mama Cash

Lees ook:

Reacties