Zonder stress op vakantie

Foto: Pixabay/ CC0 Public Domain

Stress en vakantie klinkt wellicht als een vreemde combinatie. Toch blijkt gek genoeg keer op keer uit onderzoek dat op vakantie gaan vaak stress oplevert. Dit terwijl mensen hun vakantie vaak hard nodig hebben om uit te rusten en de dagelijkse stress even helemaal los te laten. Hieronder een aantal tips om ontspannen op vakantie te gaan en uitgerust weer terug te keren.

1. Neem eerder vrij

Neem voorafgaand aan je vakantie en na terugkomst nog één of twee dagen vrij. De dagen voor de vakantie kun je vast besteden aan voorpret en om rustig toe te leven naar de vakantie. Na de vakantie is het fijn om nog even te kunnen bijkomen van de reis en eventuele jetlag. Probeer gelijk weer een normaal slaapritme aan te nemen. Zo kun je weer helemaal uitgerust en ontspannen beginnen aan je eerste werkdag.

2. Kies je vakantie bewust

Kies een vakantie uit waar jij je goed bij voelt. Voel je niet verplicht om de halve wereld af te reizen omdat iedereen dat doet. Veel mensen zoeken nieuwe gebieden op en reizen de hele wereld over. Als je dit leuk vindt moet je dit zeker doen. Maar het kan ook dat je liever dicht bij huis blijft of een all-in vakantie boekt. Niet iedereen is hetzelfde en je moet vakantie vieren op de manier die bij jou past.

3. Unplugged

Neem zo weinig mogelijk elektronica mee. Maak je los van je smartphone en tablet en ga eens een boek lezen. Veel mensen zijn een slaaf van hun laptop of smartphone. De vakantie is een mooie periode om af te kicken. Het is echt niet nodig om elke 10 minuten je Twitter, Facebook en e-mail te controleren. Ga eens een dag met een boek zitten en sluit je volledig af van de wereld. Het zal je verbazen hoe snel je dan tot rust komt.

4. Geniet van de reis

Maak de reis onderdeel van je vakantie. Het plezier begint met de reis. Doe het rustig aan en probeer er plezier aan te beleven. Wellicht zijn er onderweg al leuke plaatsen om even te stoppen, of kun je halverwege de reis een hotel boeken. Zeker met kinderen is het fijn om niet te lang achter elkaar te reizen.

5. Lijstjes maken

Maak een lijst met zaken die je mee wilt nemen. Zo voorkom je dat je die lijst steeds in je hoofd gaat bijhouden. Deze lijst kun je bovendien opslaan op je computer en bij de volgende vakantie weer gebruiken. Maak je hier verder niet te veel zorgen over. Behalve de essentiële zaken zoals geld, paspoorten en medicatie, kun je meestal alles wel krijgen op de plaats van bestemming.

6. Op tijd inpakken

Begin op tijd met inpakken. Zet de koffer vast klaar en pak vast de zaken in die je in kunt pakken. Dit zorgt ervoor dat de dag voor je vakantie minder hectisch is.

7. Roest niet vast

Zorg voor wat beweging op vakantie. Rust uit, maar maak af en toe een mooie wandeling of ga een stuk fietsen. Wanneer je alleen maar op het strand gaat liggen, gaat je conditie achteruit en zal je eerste werkdag alleen maar zwaarder worden. Beweging zorgt ervoor dat je fit blijft en lekker in je vel terugkeert van de vakantie. Lekker bewegen en daarna je welverdiende rust pakken is bovendien een prettige manier om vakantie te vieren.

8. Drink met mate

Drink niet teveel alcohol en ga niet ineens heel ongezond eten. Alcohol brengt je uit balans en kan zelfs voor afkickverschijnselen zorgen wanneer je terugkomt van vakantie. Bovendien moet je lichaam herstellen van de alcohol waardoor je lichaam eigenlijk de hele vakantie hard aan het werk moet. Probeer lekker veel fruit en verse producten te eten. Vaak is het leuk om de lokale keuken eens uit te proberen en zo wat nieuwe dingen te proberen.

Meer lezen over stress en hoe je het kan voorkomen? Kijk ook eens op Stressplein.

Reacties